Gå til sidens hovedinnhold

Svane frøs fast i isen

Artikkelen er over 3 år gammel

Viltnemnda varslet – avventer til tirsdag

(Tønsbergs Blad)

– Mannskaper fra Tønsberg brannstasjon er i Kanalen for å sjekke om det er en svane som har frosset fast, meldte Vestviken 110-sentral ved 18.40-tiden mandag kveld.

Da de kom fram, fant de svanen som ikke så ut til å rikke seg.

– Viltnemnda er varslet, sier vaktoperatør Tom Berger ved Vestviken 110-sentral.

Avventer til i morgen

På sin Facebook-side skriver Vestfold interkommunale brannvesen at tilbakemeldingen fra Viltnemnda er at de vil avvente til tirsdag morgen.

– Brannvesenet og 110 sentralen får stadig henvendelser om svaner og andre fugler som tilsynelatende ser ut til å være fastfrosset i isen. Noen ganger aksjonerer vi, andre ganger gjør vi ikke det. Vi konsulterer i hovedsak leder i Viltnemda Trond Mathisen og lytter også til oppsynsmann Egil Soglo i Statens Naturoppsyn (SNO) og følger deres faglige råd, skriver VIB.

Soglo utdyper det slik:

– Vi har en solid bestand med knoppsvaner i Vestfold. Når det fryser til både i Byfjorden og utover øyene må de dra sørover. De individene som er sterke har reist eller flyr ut til åpent vann. En del svaner er ganske svekka, og kan ha problemer med å lette. Det kan høres brutalt ut, men det er naturens gang, sier Egil Soglo.

– Skal ikke tukle for mye

Trond Mathisen i Viltnemda er av samme oppfatning.

– Vi følger situasjon daglig, og griper inn i naturens gang der det er forsvarlig. Men vi skal ikke tukle for mye med menneskehånd med naturen. Svært ofte er det slik at der vi «redder» en svane og setter den på land, finner vi den død neste dag. Samtidig er det slik at en del individer ligger helt rolig nå i kulda for å spare energi, sier Trond Mathisen.

Kommentarer til denne saken