Torp slipper gigantregning

Torp-sjef Gisle Skansen er fornøyd med rettens avgjørelse.

Torp-sjef Gisle Skansen er fornøyd med rettens avgjørelse. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Agder lagmannsrett har i dag avsagt dom på at Avinor Flysikring ikke har krav på vederlag fra Sandefjord Lufthavn for innflygingskontrolltjenester. Det betyr at flyplassen slipper en ekstraregning på 15 millioner kroner.

DEL

(Sandefjords Blad) Det melder Sandefjord Lufthavn Torp i en pressemelding mandag ettermiddag.

Torp Sandefjord lufthavn har vært i en rettsstrid med Avinor om en ekstraregning på 15 millioner kroner per år for flysikring.

LES BAKGRUNNEN FOR RETTSAKEN HER: Torp nekter å betale 48 millioner til Avinor

Totalt har Avinor krevd 51 millioner kroner årlig av Torp. Torp betaler kun 36 millioner av disse. Det er dette den rettslige striden har stått om. Avinor har saksøkt Torp fordi lufthavna unnlater å betale for flysikring av «Sektor Farris». Torp vant på alle punkter i tingretten, og Avinor anket.

Var klar for omkamp

Den gangen uttalte administrerende direktør på Torp, Gisle Skansen, dette:

– Vinner vi nok en gang, får vi se om Avinor er gal nok til å anke videre. Skulle vi mot formodning tape, kommer vi garantert til å ville ta omkamp. Men jeg har ingen tro på at det kommer til å skje, for dette er fullstendig urimelig. Det er helt særnorskt at flyplassene skal betale for trafikksikringen. Slik er det ingen andre steder i verden. I andre land er det flyselskapene som dekker dette. Statsmonopolisten Avinor lever i en gedigen boble, og vil ha et system kun tilpasset dem. EU sier klokkeklart at det er brukerne av luftrommet som skal betale. Avinor er helt utaskjærs, sa han Skansen.

LES OGSÅ: Flere firmaer vil utkonkurrere Avinor på Torp

Avinor fordeler kostnadene for flysikring av «Sektor Farris» på lufthavnene som benytter seg av traseen. Går én flyplass bort, blir utgiftene større for dem som er igjen. Det betyr at nå når Rygge flyplass ble lagt ned, ville Torp fått en ekstraregning på 12-13 millioner kroner.

Svært tilfreds

Nå har den lokale flyplassen vunnet saken sin for andre gang og slipper en økt regning på flere titalls millioner ekstra.

LES OGSÅ: Vil reformere Avinor for å hjelpe Torp

– Vi er svært tilfreds med at retten også denne gangen har delt vår oppfatning om at vi ikke har noen betalingsplikt da kravet hverken har vært hjemlet i lov, forskrift eller avtale. Vi håper at Avinor og Samferdselsdepartementet etter medhold i både tingretten og lagmannsretten tar dette til etterretning og avslutter saken, sier Gisle Skansen, adm. direktør Sandefjord Lufthavn AS.

Saken oppdateres!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken