Gå til sidens hovedinnhold

Her kan du overnatte på padletur neste sommer

Artikkelen er over 3 år gammel

De to første overnattingsplassene i Norges første sammenhengende padleled skal stå klare allerede neste sommer, og det er her på øyene Vestre Bolæren og Ildverket.

Arkitektkontoret Biotope vant konkurransen om å utvikle konseptet for overnatting langs Norges første sammenhengende padleled, som er under etablering i Vestfold:

– Et særegent, men lavmælt utseende, som gjør at det vil være lett gjenkjennelig, samtidig som det vil kunne passe inn i ulike omgivelser. Slik beskriver juryen det valgte konseptet for overnattingsplasser langs den planlagte padleleden i Vestfold, utviklet av det Vardø-baserte arkitektkontoret Biotope. Tind og ikke ukjente Snøhetta var de to øvrige deltakerne i den lukkede arkitektkonkurransen.

Padleled Vestfold blir Norges første, sammenhengende padleled, hvor du fra sommeren 2018 vil kunne padle langs merkede og tilrettelagte ruter av ulik vanskelighetsgrad fra Svelvik i nord til Larvik i sør. Prosjektet er igangsatt fylkeskommunen, og gjennomføres i samarbeid med kystkommunene.

Enkelt og vakkert

Jurymedlem og prosjektleder for Padleled Vestfold, Bård Andresen i Vestfold fylkeskommune, mener det valgte konseptet traff spikeren på hodet.

– Biotope sitt forslag lever seg inn i hva som gir gode rammer for det enkle friluftsliv, som er en av bærebjelkene i padleled-prosjektet. Det tar også hensyn til hvilke belastninger et slikt prosjekt skal tåle, og vil ivareta padlere og andres behov for ly og overnatting på en god og enkel måte, sier han.

I jurybegrunnelsen lyder det: «Et enkelt og vakkert prosjekt som kan gli inn i det sårbare kultur- og naturmiljøet det skal plasseres ut i. Tilbyr et spekter av ulike romligheter, hvor noen vil være naturlige samlingssteder, for eksempel rundt leirbålet, mens andre lar deg slappe av tilbaketrukket fra resten av selskapet. Alle steder vil man kunne nyte utsikten og nærheten til naturen».

– Dette er på alle måter et drømmeprosjekt for oss! Nå ser vi fram til å bidra videre i prosessen fram mot realisering. Det beste med å være arkitekt er når man får se ferdige bygg som bidrar til å gi folk en enda bedre naturopplevelse, uttaler daglig leder i Biotope, Tormod Amundsen.

På plass neste sommer

I løpet av høsten skal Biotope utvikle byggeklare tegninger, som alle de 11 kystkommunene i padleled-prosjektet vil få tilgang på. De to første overnattingsplassene skal stå klare allerede neste sommer, på øyene Vestre Bolæren i Nøtterøy og Ildverket i Tjøme.

– Vi håper disse blir å se langs hele padleleden etter hvert. Fylkeskommunen har også bevilget statlige friluftsmidler til etablering av overnattingsplasser langs padleleden til Oslofjorden friluftsråd, Larvik, Sande og Holmestrand kommune, i tillegg til Nøtterøy og Tjøme, forteller Andresen.

Overnattingsplassene foreslås bygget i økosertifisert treverk, og kan oppføres i ulike moduler avhengig av plassbehov. Det vil bli åpne konstruksjoner uten lukkbare dører og vinduer. De kan også utstyres med solcellepaneler som kan gi strøm til lading av for eksempel mobiltelefon.

Sette Vestfold på kartet

Kulturdirektør i Vestfold fylkeskommune, Arild Moen, tror padleled-prosjektet kan bidra til å øke Vestfolds attraktivitet som destinasjon for aktivitet og rekreasjon.

– Det er en trend at stadig flere ønsker aktive ferier med trygge og tilrettelagte opplevelser i naturen. Fra en kajakk er man nær naturelementene, og skjærgården vi har i fylket vårt er unik. Padleled Vestfold skal bidra til at alle, uansett nivå, vil finne passende og trygge turer å padle. Vi håper selvsagt prosjektet vil bidra til at enda flere av fylkets egne innbyggere tar i bruk den flotte kysten vår på en aktiv måte, men også at det vil bidra til å sette Vestfold på reiselivskartet, sier Moen.

Selve padleleden skal altså være ferdig skiltet og merket til sommeren 2018. Tilretteleggingstiltak som overnattingsplasser og parkering vil bygges ut gradvis i de enkelte kystkommunene.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.