Nøtterøys jazzstjerne

Artikkelen er over 4 år gammel

I 2011 ble Birgitte Soojin nominert til dansk spellemannspris. Nå tar Nøtterøy-jenta sats og gir ut to CD-er samtidig.

DEL

«Swing Low» og «Put the Blame on Me» heter platene hun har gitt ut på sitt eget plateselskap Highlow Records, og produsert selv.

Rolige versjoner

Da Birgitte begynte å utforske jazzens historie, endte hun alltid med musikk som tar utgangspunkt i gospel, spirituals og blues.

– Spirituals virker. Elvis virker. De siste tre årene har jeg jobbet mye med denne musikken, for den har noe på hjertet. Jeg har noe på hjertet, sier Birgitte.

De to ferske platene selges nå i Danmarks hovedstad, men finnes også digitalt på iTunes og Google Play.

I september i år planlegger hun releasekonsert, samt lansere platene her hjemme i Norge.

– Ta deg god tid

De to albumene beskriver Birgitte som langsom musikk.

– Jeg anbefaler folk å ta seg god tid for å lytte til dette prosjektet. «Swing Low» krever ro og stillhet. Ro og stillhet kan også være intenst, sier Birgitte, som samarbeider med blant andre bassisten Hugo Rasmussen og norske Carl Petter Opsahl.

(Les mer under lydklippet fra den nye plata)

Samtidig som hun spilte inn «Swing Low», falt det også naturlig at hun ville lage et album med Elvis Presley.

Hun begynte å jobbe med musikken til rockekongen for to år siden, og det var mer eller mindre tilfeldig at platen ble ferdig samme år som Elvis skulle fylt 80 år.

– Elvis er på mange måter kontrasten til spirituals. Elvis er showbusiness og sjarme, men Elvis har noe på hjertet. Kontrasten virker, sier Birgitte.

Vokste opp med musikk

Hjemme på Nøtterøy var oppveksten fylt med faren Stein Hauges pasjon for klassisk musikk, skolekorps, kirkemusikk og Ten Sing.

– Jeg oppdaget først jazz da jeg var utvekslingsstudent på Københavns Universitet i 2006. Jeg fant Charlie Hadens CD med spirituals, «Steal away». Første gang jeg hørte den ga alt mening. Den omfavner min musikalske bakgrunn med jazz og ro. Det er genialt.

Droppet teologistudiene

Hun hadde da flere år med teologistudier bak seg. Etter fem år som student i Oslo og København, prioriterte hun musikken.

– København gjorde meg godt. Så jeg ble her, sier Birgitte.

I 2011 kom hennes første CD. Kritikerne var positive, og Birgitte Soojin ble nominert til pris ved første forsøk. Sammen med blant andre Hanne Boel og Cæcilie Norby ble hun nominert i klassen for årets danske vokaljazz-utgivelse under Danish Music Awards det året.

Artikkeltags