Kjell er ikke mer enn 57 år gammel, men fungerer dårlig på egen hånd på grunn av demens.

Men på Bjørnebu gård fungerer han godt. Han er en av dem som blir rammet dersom «Inn på tunet»-tilbudet tas bort for godt.

Det han frykter mest av alt, er at dagtilbudet skal bli på institusjon.

I de siste ukenes aviser har vi fulgt utviklingen for «Inn på tunet»-tilbudet på Bjørnebu gård på Føynland.

Fra det gikk opp for både brukerne, de pårørende og driveren av gården, at det faktisk ville ta slutt i januar. Til det nå er klart at mens det søkes statlig støtte, så vil ikke gårdsbesøk her være en del av hverdagen til de syv brukerne lenger.

Møter noen som forstår

Å «bruke huet» kan bremse sykdomsutviklingen noe. Derfor er både Kjell og datteren Eline fortvilet.

To personer fra Nøtterøy, to fra Tjøme og tre personer fra Tønsberg har vært her tre dager i uka. Her er de sammen med andre, de får jobbet, skravlet, spist sammen, og jobbet og stelt dyra på gården.

Det er det mye fysisk og psykisk helse i.

Kjell ble rammet av demenssykdommen mens han fremdeles var i full jobb i helsesektoren, og det er ikke mange årene siden, heller.

Han skjønte at noe var galt, lenge før diagnosen ble stilt. Han merket at det var vanskelig å sette ord på ting, og at han ofte måtte han lete etter riktig ord og uttrykk.

På Bjørnebu gård møter han andre som har det på samme måte. De har galgenhumor og latteren sitter løst.

Her får «de små grå» noe å bryne seg på.

– Man kan fort grave seg ned i dette, for det er jo trist, innrømmer han.

– Men galgenhumoren holder oss oppe. På sykehjem blir vi sykeliggjort. Her er vi «gårdsarbeidere» tre dager i uka. Det er noe å fortelle om også, når jeg møter gamle kjente.

Nå er det altså klart at prosjektet avvikles fra januar.

En engasjert lokalpolitiker

Takket være Unni Hanson i Fremskrittspartiet, som løftet saken fram igjen, er det blitt klart at Nøtterøy kommune har anledning til å søke statlig støtte for å opprettholde et tilbud for denne gruppen.

Unge seniorer med demens skal ha et tilfredsstillende tilbud – men om det interkommunale prosjektet på Bjørnebu blir for dyrt, det får tiden vise.

Først må kommunen få svar på søknaden om midler. Da kan det hende de prioriterer å gå inn i et annet type samarbeid med de andre kommunene, som er Tjøme og Tønsberg.