– Når vi ser hvor mye vi kan bidra på bare noen timer, så er det klart vi vil gjøre dette, sier russepresident Sophie Graf Stenberg.

Hun sikter til årets Krafttak mot kreft, bøsseaksjonen til Kreftforeningen. Det skjer onsdag 15. mars.

Har du ikke kontanter, tar de også Vipps, eller du kan få et kontonummer å sette inn penger på.

I år går pengene til kreftpasienter med uhelbredelig kreft.

– Vi er så mange som er berørt, alle kjenner noen med kreft, og tenk dere i årene framover, da kommer vi til å kjenne enda flere. Og kanskje får vi kreft selv, også, sier jentene vi møter på Nøtterøy videregående skole.

Russen på Nøtterøy skal gå med bøsser onsdag 15. mars, og har du ikke penger, så kan du bidra med Vipps og du kan sette inn penger på kontoen til Kreftforeningen.

LES OGSÅ: Satte innsamlingsrekord

At det er en del jobb å organisere en haug med russ som skal samle inn penger, innrømmer aksjonskomiteen gjerne. Men det er verdt det.

– Den jobben må vi ta oss tid til, sier de, og forteller at selv om det er et trist tema, fordi dem det handler om, har uhelbredelig kreft, så ser de også at mye positivt skjer innen forskningen for eksempel. Og at penger de samler inn nå, også går til å ivareta de pårørende.

– Alle er så positive til aksjonen, og det er bra, sier Sophie Graf Stenberg.

– Og alle har mulighet til å delta, også digitalt, om de ikke får til å gå med bøsse. Og vi skal kunne gå i våre egne nabolag, det er også positivt, sier hun, med et smil på lur.

– Vi skal ikke presse noen, men kanskje det er vanskelige å si nei når man går til folk man kjenner?

Målet med årets Krafttak mot kreft er å gi kreftpasienter med uhelbredelig kreft flere gode år med best mulig livskvalitet. Det skal vi oppnå gjennom mer forskning og bedre tilbud til pasienter og pårørende, skriver Kreftforeningen på sine hjemmesider.

– Kreftforskningen har kommet langt og for første gang kan vi si: I dag overlever 7 av 10 som får kreft. Men det er fortsatt noen som får den tunge beskjeden om at de ikke vil bli friske, men kommer til å dø av sykdommen. For disse menneskene finnes det ingen helbredende behandling, kun behandling som er livsforlengende og lindrende, står det videre.

Pengene fra årets aksjon skal gå til mer forskning og tilbud for å bedre livskvaliteten til de som i dag lever med uhelbredelig kreft.