Billedhoggeren, skulptøren og sambygdingen Nina Nesje gikk bort 30. januar etter en tids sykdom, bare 59 år gammel.

Tenvik har mistet en aktiv og engasjert beboer. Landet har mistet en betydelig kunstner.

Nina Nesje levde og åndet for kunsten. Å skape var å leve. Og hun skapte kunst som vil leve for alltid. De mest kjente arbeidene hennes er kanskje «Sjømannshustruen», som er plassert på Verdens Ende på Tjøme, skøyteløperne Fred Anton Maier ved Maier Arena i Tønsberg og Knut Johannesen (Kupper'n) ved Bislett stadion i Oslo, skihopperen Bjørn Wirkola i Alta, «Sildeguten» i Kinn kommune og Jahn Teigen på brygga i Tønsberg.

I tillegg har hun laget en rekke utsmykninger på skoler, sykehjem, hotell og andre offentlige og private institusjoner. Nina var aktiv helt til det siste.

Nina skapte figurativ og naturalistisk kunst og hennes skulpturer er gjenkjennelige. Selv sa hun, når hun arbeidet med portretter av kjente personer, at hennes mål var å vise noe av personligheten til dem som ble portrettert, i de skulpturene hun skapte.

«Sjømannshustruen», som ble avduket på Verdens Ende i 2004, ble av flere grunner et slags gjennombrudd for Nina – ikke fordi statuen er kontroversiell i sin form, men fordi prosjektkomiteen som skulle velge kunstner, valgte en billedhogger som var selvlært og den gang ikke medlem i «det gode selskap», det vil si Norsk Billedhoggerforening. Det ble hun seinere.

Det er imidlertid ikke først og fremst som kunstner, men som en god og engasjert nabo og sambygding vi i Tenvik kjente henne. Hun var født på Oppsal i Oslo og flyttet i voksen alder til Tenvik, der hun innredet atelier og galleri.

Nina var leder i Tenvik og Småvik Vel i 2004 og 2005 og hun var levende opptatt av små og store spørsmål i grendesamfunnet – trafikken på fylkesveien, lekeplasser for ungene, strandområdet og badeplassen i Tenvik. Og hun var ofte primus motor ved ulike arrangementer i lokalsamfunnet, enten det gjaldt stranddugnader, St. Hans-treff og tiltak for barn og unge. Og hun var naturverner og dyreverner på sin hals. Noen vil kanskje minnes at NRK TV for litt siden laget et Norge Rundt-innslag der bikkjene til Nina plukket plast på Tenvik-stranda. Hun hadde lært dem opp til det.

Vår dypfølte kondolanse til Ninas ektefelle, John Einar og deres barn.

Tenvik og Småvik Vel,

ved leder Steinar Gullvåg