Rekordstore oljeinntekter

Oljeinntektene strømmer ut av Nordsjøen som aldri før.

Oljeinntektene strømmer ut av Nordsjøen som aldri før. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hittil i år har staten hatt rekordstore oljeinntekter.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Statens engasjement i oljevirksomheten innbrakte i første halvår 84,5 milliarder kroner.

Det er rundt 17 milliarder kroner mer enn i samme periode i fjor og det sterkeste halvåret noen gang.

Økningen skyldes økte oljepriser og mer salg av olje. Det gode resultatet for Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) kommer til tross for at oljeprisen i en kort periode på forsommeren falt under 90 dollar fatet, opplyser Petoro, som forvalter SDØE.

Oljeprisen var i første halvår i gjennomsnitt 116 dollar - 672 kroner - per fat, mens gassprisen lå på 2,37 kroner per kubikkmeter.

Samlet olje- og gassproduksjon i andre kvartal i år var like over én million fat oljeekvivalenter per dag (foed) mot 845.000 foed i samme periode i 2011.

Gassproduksjonen i andre kvartal 2012 var 30 prosent høyere enn for tilsvarende periode i fjor, da flere felt var nedstengt på grunn av planlagt vedlikehold. Produksjonen av olje og NGL (natural gas liquids) hadde en økning på sju prosent.

Administrerende direktør Kjell Pedersen i Petoro ser lyst på framtiden.

– Videre framover ser vi et betydelig potensial for å få mer ut av modne felt, vi får flere mindre utbygginger på kort og mellomlang sikt og om ikke altfor mange år får vi innfasing av større oljefunn som Sverdrup, Skrugard og Maria. Dette gir meget gode framtidsutsikter for statens eierandeler og for norsk sokkel som helhet, sier Pedersen. (ANB-NTB)

Artikkeltags