Mer å rutte med

Nordmenn vil de neste åra få høyere reallønnsvekst og bruke mer av pengene til forbruk, tror forskerne i SSB.

Nordmenn vil de neste åra få høyere reallønnsvekst og bruke mer av pengene til forbruk, tror forskerne i SSB. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Statistisk sentralbyrå (SSB) tror det blir mer penger til forbruk i tiden framover.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Midt i innspurten av lønnsoppgjøret oppjusterer SSB sine anslag for lønnsøkningen i år med 0,5 prosentpoeng, og tror at den kommer opp i 4,1 prosent. Sammen med et fortsatt lavt rentenivå og lav prisstigning kan norske husholdninger se fram til flere år med videre reallønnsvekst, tror SSB. Med mer penger i lommeboka antar forskerne at forbruket vil gå klart opp.

– Til neste år regner vi med at utlånsrenta i gjennomsnitt vil være lavere enn i år, og det bidrar til ytterligere inntektsvekst, melder byrået.

For rentenivået vil fortsatt være lavt, og dagens styringsrente på 1,5 prosent vil holde seg i ro fram til neste sommer. Årsaken er den internasjonale økonomiske uroen og usikkerheten rundt eurosamarbeidet, samt den sterke norske krona som gjør at SSB tror på langvarig lav rente.

Men fra neste sommer vil det komme flere renteøkninger, og SSB tror at boliglånsrenta i slutten av 2015 vil ligge på 5 prosent.

Etter finanskrisen i 2008 og 2009 nådde norsk økonomi bunnen første kvartal i fjor. Siden da har økonomien vært i en moderat konjunkturoppgang. Og mer er i vente. Oppgangen i økonomien ventes å fortsette de neste åra, og i 2015 vil vi være ute av en seks år lang lavkonjunktur, mener SSB. Arbeidsledigheten vil trolig holde seg stabil og sysselsettingen vil fortsette å øke.

Boligprisene har med noen få unntak vært jevnt stigende de siste 20 årene.

– Boligprisene fortsetter ikke å stige i all evighet, men vi tror det kommer en klar økning fram mot 2015. Men det fordrer at det ikke skjer noe dramatisk, som for eksempel et scenario med en kollaps i eurosonen, sier forskningsleder Torbjørn Eika i SSB. (ANB-NTB)

Artikkeltags