– Jobb eller 70 kr. dagen

Høyre-leder Erna Solberg er lei av trygdesnyltere.

Høyre-leder Erna Solberg er lei av trygdesnyltere. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Høyre-leder Erna Solberg ser seg lei på at arbeidsføre folk går på sosialen.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Hun foreslår derfor dagpengesats på 70 kroner for å tvinge folk ut i jobb.

Det er på tide å stille strengere krav til folk, mener lederen for landets nest største parti.

– Vi vil innføre arbeidsplikt. Det betyr at det ikke er akseptabelt å si nei til jobber fordi de mener jobben ikke passer dem. Vi mener også at kravet om å flytte dit en jobb befinner seg må praktiseres strengere, sier Solberg til Bergens Tidende.

Folk som sier nei til jobbtilbud, må ta konsekvensene, mener hun.

– Da synes jeg det er helt greit at sosialhjelpsmottakere blir satt ned på en nødhjelpssats på 70 kroner dagen, sier Solberg.

Hun presiserer at det må individuelle vurderinger til for å finne ut hva slags arbeidsevne de har, om de har barn og så videre. Solberg vil heller ikke ta trygd fra uføretrygdede.

– Men vi vet at uføretrygd kan gå i arv. Derfor er det viktig å bryte slike kjeder. Vi tror vi kan greie det ved å være streng noen måneder, sier Solberg.

Overfor VG utdyper Solberg synspunktene.

– Vi må tørre å diskutere i Norge at vårt system fratar folk en del av arbeidsevnen. Rusmisbruket kan øke hos folk fordi de ikke har noe annet å drive på med, sier Høyre-lederen.

Rett medisin vil være å sette folk i aktivitet fra den dagen de ber om sosialhjelp, i stedet for å vente på at Nav skal bruke tid på å vurdere tiltak, mener Solberg. (ANB-NTB)

Artikkeltags