(Tønsbergs Blad)

Hvis du kjører forbi Slottsfjellet vil du kunne se at det er opplyst i oransje. Det er i forbindelse med FNs aksjon for bekjempelse av vold mot kvinner. Tårnet vil være opplyst fram til 10. desember.

– Fargen oransje er valgt fordi oransje representerer varme, vitalitet og optimisme. La oss stå sammen om arbeidet for å motvirke vold mot kvinner, skriver leder av Soroptimistene Tønsberg, Ellen Bassøe Borgmann og Orange-the-World-komiteen ved Ranveig Nordskog, Grete Hagtvedt Vik, Marit Marthinsen og Elisabet Rui i en pressemelding.

LES OGSÅ: Siw jobber med folk som er utbrent: – Det er særlig en type som er utsatt for å møte veggen

Inviterer til møte

Tønsberg Soroptimistklubb, som står bak initiativet om å lyse opp Slottsfjellet, startet aksjonsperioden med å holde appell på Torvet fredag 25. november.

Nå inviterer de til åpent møte på Bydelshuset mandag 28. november klokken 18.00, der det vil være foredrag av høyskolelektor Øyvind Wistrøm som har jobbet i Ukraina for flyktninghjelpen og UNICEF, Stein Bungum fra Tønsberg læringssenter og Anastasiia Smyk, leder av møtestedet «Vi sammen», der ukrainere møter hverandre og norske frivillige og venner.

– Akkurat du, som er far, mor, søster, bror, venn, nabo, kollega, lærer, overordnet på arbeidsplassen eller profesjonell i hjelpeapparat: Vær oppmerksom på varslene for et skadelig eller farlig forhold. Du kan kanskje gjøre forskjellen for den som ikke kommer seg ut av et skadelig forhold, står det i pressemeldingen fra Tønsberg Soroptimistklubb.

Åtte kjennetegn

Soroptimistene i Europa slipper nå en kampanje for å forebygge vold i nære relasjoner.

– Vi formidler åtte kjennetegn på et skadelig forhold. Tegnene kan virke opplagte, men de er nøye valgt basert på de dataene som finnes fra saker med alvorlig partnervold. De åtte tegnene du bør se etter er: intensitet, kontroll, sjalusi, undergraving, kontroll, beskyldninger, isolasjon og sinne.