De klarer det i år igjen - men frykter at de synger på et av sine aller siste vers!

Lite kor: Nå er det bare tretten sangere igjen i koret.

Lite kor: Nå er det bare tretten sangere igjen i koret.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I mer enn 50 år har Tjøme Korforening gledet øyboerne med sine årlige førjulskonserter i Hvasser kirke. Slik blir det i år også.

DEL

Den holdes på kvelden den 18. desember. Denne gang er Emil Solli-Tangen med som gjestesolist.

– Vi gleder oss veldig, kommer det entusiastisk fra korleder Stefan Mohr.

– Disse konsertene er jo etter hvert blitt en vakker tradisjon her ute, ofte med nærmere hundre mennesker i kirka på en slik kveld. I år vurderte vi riktig nok å flytte konserten til Tjøme kirke, ikke fordi det er bedre plass, men fordi akustikken er veldig mye bedre. Likevel bestemte vi oss for å fortsette i Hvasser kirke, simpelthen på grunn av de lange tradisjonene vi har i det huset.

Færre og færre stemmer

Det er en kjent sak lokalt at mens Tjøme og Hvasser ofte har en vakker blå himmel, kan det gjerne være mørkere skyer lenger inn. Men denne gangen slipper heller ikke denne delen av det flotte øyriket unna.

For Stefan Mohr og Tjøme Korforening ser nemlig fremtiden alt annet enn lys ut. Mye kan tyde på at dette dyktige mannskoret synger på et av de aller siste versene.

– Det er nok en reell fare. Koret er for lengst kommet til sjels år og alder, bokstavelig talt. De fleste av våre medlemmer er blitt gamle menn. Det betyr igjen at vi blir stadig færre sangere for hvert år som går. I øyeblikket er vi bare 13, eller 14 med dirigent og vi tåler nok ikke noe ytterligere frafall.

Stefan Mohr forteller at det er liten eller ingen rekruttering og at det derfor må skje noe helt spesielt om koret skal kunne fortsette også i årene framover.

Drømmen deres

– Alle i koret drømmer om at det en dag skal dukke fram en gjeng med unge, sangglade menn som vil føre tradisjonene videre, men foreløpig er det ingenting som tyder på det, dessverre. Det sier seg selv at når vi ikke klarer å rekruttere medlemmer, så har vi heller ingen mulighet til å betale for en dyktig dirigent. I dag har vi en av de beste i ildsjelen Magne Synnevåg, men det skyldes bare at han krever lite for en fenomenal jobb. Uten Magne og hans innsats, ville koret for lengst ha vært historie.

Uansett, selv om vi kanskje har en forfallsdato et sted der fremme, så er vi fortsatt innstilt på å vise lokalbefolkningen at de har et flott mannskor på øyene. Tjøme Korforening har fortsatt både presisjon, musikalitet og veldig god klang, avslutter leder Stefan Mohr engasjert.

Artikkeltags