Du grønne, flygende tre...

 Et dårlig festet juletre på biltaket fortsetter med voldsom kraft hvis bilen kolliderer, sier Ketil Voll i Tryg.

Et dårlig festet juletre på biltaket fortsetter med voldsom kraft hvis bilen kolliderer, sier Ketil Voll i Tryg. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Et juletre som løsner fra biltaket vil fortsette med voldsom kraft hvis bilen kolliderer. Det kan skape livsfarlige situasjoner i trafikken.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

– Løse gjenstander i bilen kan få dramatiske konsekvenser selv i svært lav fart hvis du må bråbremse. Hvert år registrerer vi mange skader som skyldes last på avveie. Dette er ulykker der helt uskyldige trafikanter rammes av andres uvitenhet eller slurv, sier Ketil Voll, leder for bilskadeoppgjør i Tryg.

Nesten halvparten av norske trafikanter frykter å bli truffet av last fra andre biler i trafikken, ifølge en bilistundersøkelse fra Tryg. I disse dager risikerer du å bli truffet av et juletreprosjektil, hvis du er riktig uheldig.

Kan koste liv

– Et dårlig festet juletre på biltaket fortsetter med voldsom kraft hvis bilen kolliderer, sier Ketil Voll, som anbefaler å laste juletreet med toppen framover.

– Juletretoppen er bøyelig, i motsetning til den kraftige stammen, forklarer han.

Kontroller utført av politi og vegvesen viser at det er både yrkessjåfører og privatbilister blant dem som tar snarveier når de laster bil eller tilhenger. Ketil Voll tror mange ikke skjønner hvilken fare de utsetter seg selv og andre for.

– Det skjer dessverre av og til svært alvorlige ulykker der liv går tapt, sier Voll. Han peker på at det er bilføreren som har ansvaret for at bilens last er forsvarlig og forskriftsmessig sikret.

Risikerer straff

– Du risikerer mye hvis du ikke sikrer lasten skikkelig, advarer Voll. Han peker på at bilister som blir tatt i kontroll eller etter ulykker der last er kommet på avveie, kan bli straffet med bøter og inndraging av førerkortet. I tillegg risikerer du regresskrav dersom personer eller gjenstander blir skadet.

– En gjenganger er stående sykler på biltaket, som tar oppi taket i tunneler eller garasjer og faller ned på panseret til bilen bak eller skader garasjeporter og lignende. Vi ser også en del uhell der høy last på vogntog skader skilt eller lamper i tunneltak, forteller Voll.

En annen gjenganger er grus og stein som ramler av lasteplan eller tilhengere.

– Kjører du bak en lastebil full av grus eller skrap, kan det være smart å holde litt avstand. Hvis noe faller av, kan det knuse frontruten din slik at du ikke ser hvor du kjører. Da kan det oppstå farlige situasjoner, sier Voll.

– Holder du på med opprydning eller oppussing, slurver du kanskje mer med sikringen på den sjette turen til gjenbruksstasjonen. Men det trenger ikke være tidkrevende å sikre lasten. Et lastesikringsbånd koster ikke all verden, og det har en jekk som gjør at stroppen er lett å stramme, sier Voll.

Råd for lasting

- Lasten skal være innenfor karmene på tilhengeren.

- Lys og registreringsskilt skal ikke tildekkes.

- All last må sikres forsvarlig slik at ingenting forskyver seg eller blåser av.

- Sjekk vognkortet. Selv om hengeren tåler to tonn last, er det ikke sikkert bilen har lov å trekke like tungt. (ANB)

Artikkeltags