(Tønsbergs Blad)

Etter pressekonferansen mandag bestemte Morten Alexander Palm og hans kone seg for å ta sine barn i alderen fjorten, elleve og åtte år ut av skolene de går på i Færder.

– Vi har valgt å ta de ut av skolen da vi ønsker at de skal få ha en ordentlig julefeiring med familie uten å sitte i karantene eller være syke på julaften, sier han.

Palm mener at det vil ha større innvirkning på barna om de er syke i jula enn om de er borte fra skolen en uke.

Mens det i Tønsberg blir hjemmeundervisning for alle fra mandag, valgte flertallet i formannskapet i Færder å følge kommunedirektørens innstilling om å innføre hjemmeskole kun for 5.–10. trinn.

Tror ikke skolen har nok ressurser

Palm forteller at både han og hans kone jobber i helsevesenet.

– Helsevesenet er under nok press som det er uten at vi også skulle blitt syke eller satt i karantene slik at vi ikke kan jobbe, sier han.

Virksomhetsdirektør for oppvekst i Færder kommune, Hilde Schjerven sa onsdag i et intervju med Tønsbergs Blad at det er trygt å sende barna på skolen.

Det er ikke Palm helt enig i.

– Vi vet at flere lærere går på kryss og tvers av klasser, trinn og SFO. Da er det ikke mulig å vite om de har med seg smitte som spres, sier han.

Palm sier at han forstår Schervens argument, men sier at han ikke tror at skolene har ressursene til å opprettholde godt nok smittevern.

– Når alle barna på skolen leker ute i friminuttet og de bare er et par lærere som er ute sammen med barna er det nok vanskelig å passe på at de ikke leker på tvers av trinnene og kohorter, sier han.

Schjerven viser også til et informasjonsskriv som er sendt ut til alle foreldre torsdag.

– Der beskrives smittevern og hvordan skoledagene er organisert, skriver hun i en melding til Tønsbergs Blad.

Har mer kontroll

Palm mener at lærere burde vært prioritert for tredje dose med vaksinen tidligere på lik linje med helsevesenet.

– De er under et stort press og står oppe i mye. Vi hadde en opplevelse der hele klassen til en av barna måtte ha hjemmeundervisning fordi læreren var syk en dag, sier Palm.

Han opplever at de som tar barna ut av skolen går inn i en selvvalgt karantene. Slik kan de ha kontroll over hvem barna er sammen med. Palm sier at barna snakker med venner over teams og blant annet har en fast besøksvenn slik som var vanlig under den tidligere nedstengningen.

– Når vi holder de hjemme kan vi lage kjøreregler og ha mer kontroll, sier han.

Den yngste av barna til Palm synes det er litt kjedelig ikke å få være på skolen. Det prøver de å gjøre opp for hjemme ved å gjøre mye av det samme de ville ha gjort på skolen.

– Neste uke skal de blant annet ha grøtfest. Da skal vi ha grøt hjemme isteden, forteller Palm.

Foreldre tar barn ut av skolen i frykt for smitte: – Veldig synd

Møtte forståelse

Palm sier at han snakket med barnas lærere og begrunnet sitt valg tidligere i uken da de tok barna ut av skolen.

– Skolen kunne verken godta eller ikke godta, men jeg møtte forståelse for valget vårt, sier han.

Han skjønner at flere foreldre med barn i skolen ikke har mulighet til å være hjemme med barn i arbeidstiden.

– Jeg jobber nattevakt og kan derfor være med barna på dagen. Jeg tror det at noen tar ut barna av skolen gjør at det blir enklere for skolen å gjennomføre godt smittevern da det er færre elever å passe på, forteller Palm.

Etter jul sier han at familien vil se an smittesituasjonen og ta en vurdering sammen med skolen om barna skal tilbake eller ikke.

– Det er begrenset hvor lenge vi kan holde de ute av skolen, sier han.

Umulig

Å skjerme helt fra å bli påvirket av korona og smittesituasjonen tror Palm er umulig.

– Det er veldig unaturlig for barn på en skole å ikke få leke med sine venner på andre trinn, sier han.

Han opplever også mange spørsmål fra sine barn som kan være vanskelig å svare på.

– Barna kan både bli engstelige og redde når det er så mye snakk om dette viruset som man verken kan se og føle. Det vil treffe barn på en eller annen måte uansett og man må bare gjøre det beste ut av det, sier han.