(Gjengangeren)

Det er flere år siden vi alle ble pålagt å sortere papir, plast, metall og matavfall i grønne, brune, blå og oransje beholdere hjemme. Nå har politikerne i Horten, som en del av det grønne skiftet, bestemt at det skal kildesorteres i de kommunale byggene også.

Da nye Bjørnestien barnehage åpnet i våres, ble både barna og de ansatte drillet i de nye rutinene. Merkede beholdere, i samme farger som ungene kjenner fra kildesorteringen hjemme, i barnevennlig høyde, står plassert i rekke på avdelingene.

De minste jukser ikke

Leder Nina Sjuve erfarer at det fungerer fint i alle avdelinger.

– Dette har vi lenge lengtet etter. Vi har forsøkt å lage vårt eget system, men det blir jo ikke som det vi har fått nå. For oss som jobber med bærekraftig utvikling er det flott. Ungene er flinkere enn voksne til å sortere, sier hun.

LES OGSÅ: Slik stemte vi i Horten

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Live Leth og Felix Altø Rist, begge 4 1/2 år gleder seg til å vise damen fra avisa hva de har lært.

Først skyller de det som skal kastes. Plastkorker puttes i plastbeholderen, før melkekartonger brettes helt flate.

– Jeg gjør det hjemme også. Når jeg får en ispinne, kaster jeg papiret der hvor det skal ligge, hvisker Live stolt.

Glass og metall oppbevares i et lukket skap av hensyn til barnas sikkerhet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bosset blir tømt i store beholdere som står plassert i en avstengt bod ute, før det blir hentet av Norsk Gjenvinning og i hovedsak sendt til Taranrød.

Kartleggingen av prosjektet startet i fjor, etter et politisk vedtak. Prosjektleder er Yvonne Veiga Meum. 

LES OGSÅ: Store endringer på gang: Nå blir det nytt liv i Glasstårnet

Rådhuset står for tur

– Vi har kommet godt i gang. I en del barnehager, noen skoler og sykehjem er det nå innført kildesortering. På Granly skole ble det innført ved skolestart i høst. Nå står rådhuset for tur, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det er besluttet å anskaffe sorteringssystem både innvendig og utvendig til kommunale bygg for sortering av restavfall, papp og papir, glass og metall, matavfall og plast. Investeringen er inkludert i økonomi- og handlingsplan for 2017–2021.
Beholderne vil ha samme farge på lokkene som privat husholdning i Horten kommune for å sikre gjenkjennelse ved sortering og minske feilsortering.