Ingen grunn til å uroe seg over eiendomsskatt i Færder

IKKE NÅ: Ordfører Jon Sanness Andersen garanterer at Færder Ap ikke blir med på innføring av eiendomsskatt i denne valgperioden, selv om han også støtter vedtaket om å utrede hvordan skatten kan innrettes og hva den kan innbringe av inntekter.

IKKE NÅ: Ordfører Jon Sanness Andersen garanterer at Færder Ap ikke blir med på innføring av eiendomsskatt i denne valgperioden, selv om han også støtter vedtaket om å utrede hvordan skatten kan innrettes og hva den kan innbringe av inntekter. Foto:

Av

Færder Arbeiderparti har programfestet at vi ikke skal innføre eiendomsskatt i fireårsperioden 2019 - 2023. Det løftet skal vi holde.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. (Tønsbergs Blad) Vi kommer ikke til å stemme for innføring av en slik skatt før vi eventuelt går til valg på det i 2023. Vårt program ligger fast. Det er derfor ingen grunn til å uroe seg. Det kommer ikke til å bli innført eiendomsskatt i Færder i denne kommunestyreperioden.

Sentrum-Ap-alliansen, som i dag styrer Færder, består av fire partier med en del ulike standpunkter - som naturlig er. En av MDGs viktigste saker, som de har frontet i mange år, er innføring av eiendomsskatt. De mener dette er nødvendig for å sikre en trygg kommuneøkonomi i årene som kommer.

Jeg deler bekymringen. For dersom vi fortsetter å bruke like mye av sparepengene våre for å få budsjettet i balanse de neste tre årene, som vi kommer til å gjøre i 2020-budsjettet, er Færders sparegris tom i 2023. Det er ikke et lystig fremtidsbilde, og er årsaken til at Arbeiderpartiet, sammen med Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, sier «ja» til MDGs ønske om å utrede hva eiendomsskatt betyr dersom det skulle bli aktuelt å innføre skatten i fremtiden.

Utredning er ikke innføring

Pål Ese skriver i Tønsbergs Blad at dette er «stikk i strid med egne valgløfter». Det er galt. Vi har sagt at vi ikke skal innføre eiendomsskatt i perioden - og det løftet skal vi holde. Imidlertid tror jeg det kan være lurt å få en utredning, slik at folk flest (og Pål Ese) ser hvordan en slik skatt eventuelt kan innrettes.

Det råder for tiden en rekke myter omkring eiendomsskatt. Det sies eksempelvis at skatten er usosial fordi den ikke tar hensyn til inntekt, men kommunen kan sette et bunnfradrag som gjør at skatten ikke «rammer» alle eiendommer. Det vil gjøre skatten mer sosial. Slike ting vi vil få svaret på når vi får utredningen.

Regjeringen tyner kommunene


Jeg skal ikke underslå at dette er en vanskelig sak for Arbeiderpartiet - ikke minst kommunikasjonsmessig. Det skal heller ikke underslås at det er problematiske sider ved eiendomsskatt, som for eksempel med minstepensjonister som bor i store villaer. Men ved å utrede dette, vil slike spørsmål bli belyst, og vi vil kunne ta stilling til et ja eller nei til eiendomsskatt i forkant av valget i 2023 på et informert grunnlag.

Hovedproblemet (som Ese ikke nevner i sitt innlegg) er jo at regjeringen overfører alt for lite penger til kommunene. Da statsbudsjettet kom, måtte Færder kutte ytterligere 30 millioner i 2020-budsjettet. Dersom det fortsetter slik i årene fremover, vil det bli veldig utfordrende å levere gode nok tjenester til innbyggerne våre.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken