Høyrepolitiker i ugrei dobbeltrolle

Achmotech bistår eieren av Berglyveien 5 på Føynland, som ønsker å rive en enebolig for å bygget dette huset. Høyrepolitiker Bjørnar Godt Daae er nestleder i Hovedutvalg for kommunalteknikk og styreleder i firmaet Achmotech. Det synes Jørn Magdahl (Felleslista Rødt/SV) er problematisk.

Achmotech bistår eieren av Berglyveien 5 på Føynland, som ønsker å rive en enebolig for å bygget dette huset. Høyrepolitiker Bjørnar Godt Daae er nestleder i Hovedutvalg for kommunalteknikk og styreleder i firmaet Achmotech. Det synes Jørn Magdahl (Felleslista Rødt/SV) er problematisk. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Selskapet Acmotech har som formål «å tilby arkitekttjenester vedrørende byggverk». Selskapet reklamerer bl.a. med at det leverer «byggherrebistand», der det kan hjelpe privatpersoner og entreprenører som skal ha gjennom byggesøknader i kommunene.

DEL

Leserbrev (Tønsbergs Blad) Styreleder i dette selskapet er Bjørnar Godt Daae, som også er Høyres nestleder i Hovedutvalget for kommunalteknikk – som behandler slike saker i Færder kommune. Som medlem av dette hovedutvalget kan en opparbeide seg stor kompetanse som mange vil kan ha interesse av. Så langt så greit.

Det som er problematisk er når dette selskapet med én ansatt, også selger tjenestene sine til aktører som søker Færder kommune om godkjennelse byggetiltak.

I Berglyveien 5 på Føynland er det f.eks. en som vil rive et hus og erstatte det med et nytt hus og svømmebasseng.

Acmotech anbefaler tiltaket, og hevder det vil passe godt inn i omgivelsene.

PROBLEMATISK: Bjørnar Godt Daae bør opplagt velge mellom å trekke seg fra det politiske vervet sitt eller fra styrelederposisjonen i firmaet – eller selskapet bør konsentrere seg om andre kommuner enn Færder.

PROBLEMATISK: Bjørnar Godt Daae bør opplagt velge mellom å trekke seg fra det politiske vervet sitt eller fra styrelederposisjonen i firmaet – eller selskapet bør konsentrere seg om andre kommuner enn Færder.


 

I det siste formannskapsmøtet ba jeg rådmannen vurdere Acmotech og Daaes rolle oppimot regler for habilitet og etiske normer. Det er mye mulig jeg vil få til svar at dette ikke inhabilitet i juridisk forstand, så lenge Bjørnar Godt Daae ikke vil delta i den kommunale behandlingen av de sakene hvor selskapet er involvert.

Men: Jeg synes ikke det er riktig at han er med å behandle saker der det er andre tilbydere av arkitekttjenester og «byggherrebistand», som jo vil være Acmotechs konkurrenter. Siden han har stor innflytelse på hvor lista skal ligge for godkjenning av byggesøknader i Færder, vil firmaet hans også ha en utilbørlig konkurransefordel.

Han bør opplagt velge mellom å trekke seg fra det politiske vervet sitt eller fra styrelederposisjonen i firmaet – eller selskapet bør konsentrere seg om andre kommuner enn Færder.

Mange vil huske at det ikke er første gang Acmotech og Bjørnar Godt Daae har hatt som forretningsidé å fremme saker for egen kommune. Richard Fossum (Sp) og jeg syntes ikke det var i orden at selskapet fikk en hemmelig intensjonsavtale med Færder kommune om en opsjon på å drive landbasert fiskeoppdrett på Vestre Bolæren. Den gangen forsvarte kommuneledelsen dessverre dette.

Artikkeltags