(Tønsbergs Blad)

Det er grunn til å gratulere Dorthe Endresen og Gamle Ormelet med 25-årsjubileet som markeres denne sesongen. Fra den spede starten tidlig på 90-tallet har Gamle Ormelet vokst seg frem til en institusjon, til tross for korte sesonger og en beliggenhet som også kan være en utfordring, selv om befolkningen på Tjøme mangedobles i sommermånedene. Ikke minst har konsertene med Lars Lillo-Stenberg blitt en fast sommertradisjon. Vi er mange som er klare for 25 nye år med musikk og god stemning i den intime, gamle salen.

En gratulasjon sender vi også til Vestfoldfestspillene, som åpnet lørdag med trommeshow på Lindahlplan og konsert i Støperiet. Festspillene ble til omtrent samtidig som Gamle Ormelet, men har en adskillig mer omskiftende og turbulent tilværelse å se tilbake på. Det har vært mange publikumssuksesser og kunstneriske triumfer, men også ilter krangel om strategiske veivalg. I de årene festspillene har eksistert, har konkurransen om publikum bare blitt tøffere og tøffere. Det er ikke lett å finne identitet og gjennomslagskraft i et fylke der det kryr av kulturtilbud gjennom hele sommersesongen. Men årets utgave av festspillene bør ha forutsetninger for å lykkes, med arrangementer over hele fylket og et program der de fleste burde finne noe av interesse.

Vestfoldfestspillene er både avantgardistiske, smale, brede og folkelige på en gang. Her er både klassisk musikk, samtidsmusikk, Ravi og Ila Auto. Man kan alltids spørre om ikke profilen burde vært mer rendyrket for å stå enda tydeligere frem i flommen av festivaler og konserter i sommer-Vestfold. Men først og fremst handler Vestfoldfestspillene om kvalitet. Det vil det alltid være et marked for.

Skarping i saltvann

Det er neppe fylkeskommunal kjernevirksomhet å plukke østers, men i samarbeid med frivillige krefter er det akkurat det Vestfold fylkeskommune nå vil. Stillehavsøstersen brer seg i stor fart langs våre strender, skader naturmangfoldet og ødelegger badeplasser med sine knivskarpe skjell. Som myndighet for friluftsliv og folkehelse er det bra at fylkeskommunen vil rydde opp, men hvorfor ikke få næringslivet med på laget? Plukket i rent vann er stillehavsøsters en delikatesse som burde finnes på lokale spisekart og ferskvaredisker, til høy pris for alle oss som ikke gidder plukke selv.