Jeg står ikke på lønningslista til utbyggeren

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er verken ønskelig eller mulig å føre Teie tilbake til det opprinnelige. Rimelig sikkert helt uaktuelt å foreslå og rive Bellevue senteret, Teie kirke og det moderne bankbygget for å tilrettelegge for en vakker hageby.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. (Tønsbergs Blad) Paul Grøtvedt har helt rett. Mine mulighetsskisser på Teie er ikke helt korrekt utført i henhold til de premisser som lå til grunn da Teie Hageby ble tegnet for ca. 100 år siden. Avvikene består blant annet at jeg har lagt opp til en større fortetning enn det hagebyene opprinnelig hadde. Jeg beklager at dette ikke gikk tydeligere fram i det jeg skrev.

Når det gjelder dagens arkitekter mener jeg vi har et ansvar for å tilbakeføre de kvalitetene som er gått tapt i den moderne utvikling. Dette er en ganske utfordrende oppgave. Vi kan ikke kopiere fortidens arkitektur, den er historie. Jeg mener for øvrig vi trenger å respektere de lover om egenart, klassisk geometri og estetikk som vi i utgangspunktet er en del av.

FØRSTE UTKAST: Sigmund Sontum inviterte seg selv til å tegne Teie torg for Folksom AS. Dette er det første utkastet, der prinsippene om den gamle havebyen kan ses bedre enn de nyeste skissene.

FØRSTE UTKAST: Sigmund Sontum inviterte seg selv til å tegne Teie torg for Folksom AS. Dette er det første utkastet, der prinsippene om den gamle havebyen kan ses bedre enn de nyeste skissene. Foto:

Ønsker meg 20-tallet tilbake

For øvrig er de fleste premisser endret vesentlig siden 1920-tallet. Selv skulle jeg nok på flere måter, ikke minst estetisk, ønsket meg tilbake til denne tiden.

Når det gjelder stedets egenart på Teie, er området sterkt endret og bebygget siden den gang. Det er verken ønskelig eller mulig å føre stedet tilbake til det opprinnelige. Rimelig sikkert helt uaktuelt å foreslå og rive Bellevue senteret, Teie kirke og det moderne bankbygget for å tilrettelegge for en vakker hageby. I dette må vi nok en gang erkjenne kompleksiteten i området, samt at ideelle løsninger ikke finnes.

Jeg inviterte meg selv

Når det gjelder økonomi er all utbygging avhengig av kapital. De fleste økonomer/utbyggere ønsker naturlig nok størst mulig avkastning på sine investeringer, det er jo derfor de er økonomer. Dette gir arkitektene en ekstra utfordrende balansegang. Når det gjelder Folksoms rolle kan jeg informere at jeg ikke står på deres lønningsliste. Jeg inviterte meg selv inn som «estetisk konsulent/formgiver» i fjor, i tro at jeg kunne komme med noen skisser som var ivaretakende av det opprinnelige. I denne sammenheng har Folksom vist uvanlig vilje til å bruke tid og ressurser i å søke alternative løsninger.

Komplekst område å bevege seg inn i

Når det gjelder «Genius Loci», kan jeg informere at mitt arkitektkontor Sontum & Choynowski AS var i god kontakt med Christian Nordberg-Schulz på 80-tallet i Oslo. Jeg var og er samstemt med hans treffende beskrivelse i sammenheng med følelsen av å tilhøre et sted, å komme hjem. Jeg påstår at de fleste trenger denne opplevelsen.

Dessverre kan det virke som om respekten for den lokale egenarten opphørte i stor grad med modernismen, og at vi fremdeles er på søken etter det vi engang var en del av.

Takk til Paul Grøtvedt for frimodige innspill som gir tyngde og for en stor del mening, men som også bringer inn erkjennelsen av at dette området trolig er noe av mest komplekse å bevege seg i som arkitekt og utbygger.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.