Gå til sidens hovedinnhold

Mange kan juble etter pengedryss: Se hele oversikten her

Artikkelen er over 1 år gammel

Ny brygge på Ildverket, nytt toalett på Fynsletta og bedre avfallsanlegg på Verdens Ende er noe av det fylkespolitikerne sørger for penger til når de nå har overtatt ansvaret for en statlig pengepott øremerket frilufts- og viltformål.

(Tønsbergs Blad)

– Dette er en del av regionreformen. Tidligere lå ansvaret for å fordele pengene hos Fylkesmannen, forklarer Erik Holmelin (H), medlem av fylkeskommunens hovedutvalg for kultur, idrett og folkehelse. Tidligere i år vedtok hovedutvalget enstemmig fordelingen av den 4,6 millioner kroner store potten av disse statlige midlene som tilfaller Vestfold i 2019.

– Cirka 1 million kroner går til fritidstiltak, mens 3,3 millioner går til varig sikrede friluftsområder, som f.eks. Færder nasjonalpark, sier Holmelin.

LES OGSÅ: Målet er: Mer strand til folk flest

Det er områder der staten har grepet inn og sørget for varig sikring at staten også bidrar økonomisk til fasiliteter og tiltak som kan gjøre områdene bedre tilgjengelige og samtidig verne miljøet.

– Hvis kommunene er flinke til å søke, kan de her få penger til tiltak som de gjerne setter opp på sin egen investeringsliste, men selv sjelden eller aldri får anledning til å prioritere, sier Holmelin.

LES OGSÅ: – Det er mange som mangler naturforståelse der ute

Brukervennlig for alle

Sammen med fylkespolitikerkollega Lissbeth Sundby og kommunestyrerepresentant og fylkestingskandidat Jan Helge Fosse (begge H) fra Færder, peker han på noen av tiltakene det nå ble penger til:

* Færder kommune får 200.000 kr til å anlegge ny brygge på Ildverket øst av Tjøme. Totalt kommer brygga på 320.000. Her er det snakk om brygga nord på øya. Den innerste delen av denne brygga ble bygget på 1990-tallet, og er nå i dårlig forfatning. Derfor bør den rives og erstattes av en ny, som også skal gjøre det enklere for rullestolbrukere å komme seg i land og inn på sletta.

LES OGSÅ: Det første Anne vil gjøre i den nye jobben sin er å gjøre øya mer tilgjengelig

* På Fynsletta sør for Sandøsund, der man parkerer for å gå kyststien rundt Hvasser, får kommunen 300.000 kr til å sette opp nytt toalett med lukket tank til erstatning for utedoen som står der i dag. Også dette toalettet blir universelt utformet, slik at det kan brukes av funksjonshemmede. Totalt koster det nye toalettet 500.000 kr

* På Verdens Ende får kommunen 70.000 kroner av i alt 120.000 som det koster å få satt opp en BigBelly renovasjonsenhet med komprimator og fjernovervåking. Enheten gir mulighet for kildesortering i tre fraksjoner, og med komprimator som klemmer avfallet sammen, behøver ikke anlegget tømmes like ofte som vanlige renovasjonsstativer.

* Tønsberg kommune får 450.000 kroner til tiltak på Ringshaugstranda, bl.a. utbedring og universell utforming av moloen. I alt skal det brukes ca. 2 millioner på tiltakene her.

LES OGSÅ: Denne får Stein-Erik på Hvasser til å juble

Viktig for mange

Også private organisasjoner som jobber med friluftsliv har fått penger til diverse tiltak lokalt. Bl.a. kan nevnes at Oslofjordens Frilluftsråd har fått 67.000 kr til å utbedre parkeringen ved Moutmarka på Tjøme, nye hvilebenker osv., som i alt er beregnet å koste nær 300.000 kr.

– Disse bevilgningene stemmer godt med besøksstrategien vi har vedtatt både i Tønsberg og Færder. De som besøker oss er opptatt av opplevelser, ikke minst å kunne oppleve skjærgården, mener Jan Helge Fosser.

– Men disse tiltakene er ikke bare viktige for turister, påpeker Lissbeth Sundby, som minner om at skoleklasser og lokale turgåere og båtfolk er flittige brukere av friluftsområdene.

Kommentarer til denne saken