I disse dager tikker regnskapstall fra bedriftene rundt om på øyene våre inn, og for Tjøme kolonial er det altså svært hyggelig lesning. I tillegg til driftsinntekter på 9.090.000 kroner, mot 6.772.000 i 2019, endte årsresultatet på 670.000 kroner i pluss. Også det er godt over 2019-tallene, nærmere bestemt nesten 550.000 kroner mer.

- Det gikk bra, slår Linn Mjelde fast.

Mjelde, som er styreleder og halvparten av duoen bak kolonialen med Kim Wiuff, tror det er flere årsaker til at det gikk slik det gjorde i fjor.

- Det var vårt fjerde år, og det sies jo at man må drive tre år før man er ordentlig etablert. Jeg tror det har noe å si, begynner hun.

Tidlig ute

Likevel er det ikke fritt for at fjoråret var et svært spesielt år, også for deres bedrift. Det er spesielt ett trekk Mjelde opplever var avgjørende.

- Vi var tidlig ut med å gjøre endringer hos oss. Før Norge stengte ned, hadde vi restriksjoner som sprit og avstand, og det tror jeg gjorde at folk opplevde at det var trygt å handle hos oss.

Catering-biten, som var en stor del av Tjøme kolonials drift før mars 2020, ble det bråstopp på.

- Da det stengte ned, la vi om driften. Vi startet med ferdigmiddager og med helgeposer med litt enkel kosemat vi satte sammen. Slik kunne folk få en restaurantopplevelse hjemme når det ikke gikk an ute. Vi lå hele tida i forkant med nye ting, slik at vi hadde mye å gjøre. Vi kjørte hjem varer, og dette åpnet et nytt marked for oss. Om folk blir stamkunder etterpå, vet vi ikke, men vi fikk i alle fall mange nye kunder, forteller hun.

Færre ansatte for mindre smittefare

Også på personalsiden ble det tatt grep raskt.

- Vi har jobbet ekstremt mye. Vi har nesten ikke hatt ekstrahjelper, fordi vi har vært redde for smitte. Hadde noen havnet i karantene, måtte vi stengt ned. Med flere ansatte, blir det til sammen mange mennesker man har kontakt med, og dermed større smittefare. Slik sett kan du si at mye av overskuddet vårt også hadde forsvunnet om vi hadde vært en ansatt til, da ville mesteparten vært spist opp. Vi hadde seks uker om sommeren der vi jobbet sju dager i uka her.

Til sammen er det tre fulltidsstillinger i kolonialen nå, med Signe Jensen i tillegg til Mjelde og Wiuff.

- Totalt var vi 1,5 person ekstra i sommermånedene i fjor, og vi har pleid å være dobbelt så mye, slik at vi kan ta to uker ferie hver.

Til slutt tilskriver Mjelde det gode året alle menneskene som tilbrakte sommeren på Tjøme i fjor.

- Alle var på hyttene sine. Også hagesentre og dagligvare hadde et godt år, det var ikke bare oss. Vi er kjempetakknemlige for alle som bruker oss, både lokalbefolkningen og folk fra Oslo, Drammen og hvor de nå kommer fra, som like gjerne kunne handlet hjemme før de dro. De har også handlet trygt ved at de har bestilt på forhånd, så har vi satt varene ut. De handler fordi de vil at vi skal være her fortsatt når dette er over. Jeg opplever at folk har vært flinke til å bruke lokale butikker når det har vært stengt, sier Mjelde.

Tar med suksesser videre

Hun tror året vi er godt inne i og sommersesongen som nærmer seg også blir gode.

- Det ser bra ut til nå. Vi ønsker nok litt mer fritid i år, for man blir sliten, men samtidig vet vi jo ikke helt hva vi går til i år heller. Med stengte grenser tror vi likevel mange planlegger ferien her.

Noe av suksessene fra 2020 tar de med seg videre, mens noe forandrer seg.

- Vi kjørte ekstremt mye varer ut i fjor i mars og april, mens nå ser vi at folk gjerne vil komme i butikken og se på varene selv. Mens vi kunne ha 15 adresser i fjor vår på en kveld, er det kanskje to når vi gjør det nå, så det er stor forskjell. Helgeposene våre har blitt kjempepopulære., så de vil vi fortsette med. Det å tilby helgemenyer der vi setter sammen en treretter med oppskrift og innhold som kundene så setter sammen selv, er en mye større jobb. Det har vi ikke fått til de siste ukene, og om sommeren er det for travelt til at vi klarer det. Men er det en gjeng med en forespørsel, så prøver vi.

For Mjelde, Kim Wiuff og Signe Jensen er nemlig den personlige servicen viktig.

- Vi forsøker å gjøre det vi kan, med service, å kjenne kunden og vite hva de vil ha. Får vi inn en type brød, sender vi melding til de vi vet liker det. Vi er fra restaurantbransjen, og tror dette med en litt annen kundeopplevelse er noe folk setter pris på. Vi følger også godt med, og hører hva kunder spør etter og hva som er trendene. Vi jobber fra dag til dag, ikke tre uker fram i tid. På den måten bruker vi det som er godt akkurat nå, og det gir ideer til akkurat denne uka. Også det tror jeg er noe av grunnen til at det gikk bra i fjor. Det er nye råvarer hele tida.

- Vi så for oss en hyggelig, stille og rolig arbeidsplass, med lunsj sammen hver dag. Vi er overrasket over suksessen.

- Overrasket over suksessen

Catering-delen ligger heller ikke i år an til å bli slik det var før 2020.

- Vi har forespørsler, men også kanselleringer hele tida. I juni har vi ett bryllup. Noen flytter på arrangementene. Men nå så vi at vi klarte å øke omsetningen i fjor uten catering, som vi har følt er en stor del av inntekten vår. Det var derfor vi ble nervøse da det stengte ned og gjorde endringer, for vi lurte på hvordan vi nå skulle få inn inntektene. Nå har vi sett at vi klarer oss uten like mye catering, og vil nok heller ikke ta imot like mye. Det blir lange dager med først jobb her, så om kvelden. Nå er det også mindre grupper, så det skal mye til før det lønner seg. Vi er absolutt ikke gamle, men i restaurantbransjen er vi jo eldre nå, og vil ikke slite oss helt ut, smiler hun.

Nå driver de kolonialen på femte året. At det skulle gå slik det har gjort, har overrasket paret.

- Jeg hadde aldri trodd det skulle bli sånn som det er. Vi tenkte å lage en jobb til meg og Kim, jeg jobbet halvt og han fullt i starten, kanskje ansette noen på sikt. Vi så for oss en hyggelig, stille og rolig arbeidsplass, med lunsj sammen hver dag. Mange har et romantisk forhold til å drive selv. Det hadde vi nok ikke, for vi har gjort det før og visste at det er hardt arbeid med ekstremt mye jobb. Men vi hadde ingen plan fem år fram i tid, og er overrasket over suksessen. For det må vi jo kunne si det har vært! Etter første året sa folk "jøss, er dere her ennå" året etter. Nå er det femte året og vi strekker oss mot ti millioner i omsetning.

Noe ønske om å vokse seg større og større, har de to imidlertid ikke.

- Mange spør om ikke vi skal starte i Tønsberg også. Men vi vil være der selv, og kan ikke være to steder samtidig. Mye av suksessfaktoren vår er nok at kundene møter Kim, Signe og meg, én er alltid tilstede, som regel alle tre. Folk vet hva de kommer til, de spør om ikke vi er der. Det er veldig hyggelig, synes Mjelde.

Hun gleder seg til de varme månedene som kommer nå.

- Sommeren er en kjempespennende sesong, en morsom og hektisk tid.