Kyrre Lien har vært midtøstenkorrespondent det siste året. Han har bred erfaring fra arbeid i flere land og konfliktsoner, og dette var med på å gjøre at han ønsket å være en del av det norske teamet i Ukraina nå.

- Jeg reiste inn til Ukraina for to og en halv uke siden, fordi det var en frykt for invasjon. Da var målet å snakke med menneskene om hva de fryktet kunne skje og hvordan de forberedte seg. Jeg jobber som midtøstenkorrespondent for VG, men har dekket krigen i Ukraina siden 2014. For meg var det naturlig å også dekke invasjonen som kanskje kom. Da det faktisk viste seg å stemme, at Russland invaderte Ukraina, kom det som et sjokk på de fleste. Innbyggere og oss som var der som journalister. Vi var da i Kyiv og måtte som de andre sivile søke tilflukt i bomberommene etter hvert som Russland angrep hovedstaden, forteller Lien til Øyene.

- Ingenting sammenlignet med vanlige folk

I nyhetsbildet i Norge og store deler av verden for øvrig har vi fulgt Ukraina-krigen, og mens videobilder av blant annet Kyrre Lien i svart skuddsikker vest merket "press" i folketomme gater i Kyiv og en rekke andre innslag har preget oss, har det vært svært spesielle dager også for Lien selv.

- Hvordan var arbeidsdagene og arbeidsforholdene?

- Det har vært krevende arbeidsforhold, vi har overnattet i bomberom, ukrainske soldater har pekt våpen mot oss og det har vært risiko med å rapportere derfra. Men det er fremdeles ingenting sammenlignet med hvordan vanlige folk har det nå Ukraina.

- Hvordan opplever du å være på jobb midt i krigen?

- Det har vært givende å rapportere om de sivile lidelsene og konsekvensene av Russlands invasjon av Ukraina. Informasjonsbehovet har vært enormt hos befolkningen i Norge.

Tok sjanse og kom seg ut

Da Lien svarer på spørsmål fra Øyene, skjer det på e-post fra flyplassen i Romania. Mandag ettermiddag denne uka, valgte VG- og Aftenposten-journalistene nemlig å kaste seg på en sjanse som oppsto.

- Etter hvert som Kyiv holdt på å bli omringet, valgte vi på mandag ettermiddag å trekke oss ut av hovedstaden, sier Lien.

Først ble det vurdert til ikke å være trygt nok å evakuere. VG-teamet hadde blant annet blitt ransaket på gata etter rykter om sabotører i journalistvester. Til Journalisten sa Lien at stadig flere tegn på at det kan bli beleiring av hovedstaden, Putins hevede atomberedskap og at det kunne bli veldig vanskelig å komme seg ut, gjorde at avgjørelsen om å reise ble tatt da.

Da de fikk en beskjed om at togene fortsatt gikk ut av Kyiv, var de på vei til stasjonen i løpet av en halvtime. Det første toget kom de ikke på, men så tok et gammelt sovjetisk tog Lien og kollegene ut av hovedstaden mot sørvestlige Ukraina. I en liten by sørvest i landet overnattet de på et gamlehjem. Tirsdag ble teamet på til sammen seks fra VG og Aftenposten hentet og kjørt til nabolandet Romania.

- Vi tenker mye på dem

Selv om Lien nå er i sikkerhet utenfor Ukraina, sitter inntrykkene igjen.

- Det har gjort stort inntrykk å møte menneskene som nå må ta dramatiske valg, om enten å flykte eller å bli. Ikke alle har mulighet til å komme seg ut fra der de bor, og må tenke på familiene sine. Menneskene vi har møtt har vært modige og rett og slett beundringsverdige. Vi tenker mye på dem vi har møtt de siste dagene, forteller han.

- Hvilke tanker gjør du deg om krigen i Ukraina?

- Det er uhyre viktig å dekke denne krigen og konsekvensene av politikken som Russland nå fører, mener Lien.

Familien på Tjøme

Kyrre Lien bodde på Nøtterøy fra han var 7 til han var 14 år, men har nå familie på Tjøme, der foreldrene hans også bor.

Det var på ungdomsskolen han begynte med fotografi, først ute i naturen, før han fikk utplassering i VG på videregående skole. Deretter fulgte sykling etter politiradio rundt i Oslo, for å ta bilder han solgte til aviser. Bildebyrået Scanpix plukket ham opp, og siden har han levert arbeid til blant annet Aftenposten, VG, The New York Times og The Guardian, i tillegg til egne prosjekter. Lien har også gjennomført en bachelor i fotojournalistikk.

Han har vunnet flere priser, som Årets bilde i 2014 her i Norge. Bildet var fra Gaza, der tre barn henger opp tepper for å skjule krigsruinene utenfor soverommet sitt.

I 2017 trakk Forbes Magazine ham fram som en av 30 unge nyskapende i media, og her ble blant annet arbeidet fra Øst-Ukraina vektlagt.

I 2019 ble han årets frilanser i Norge.