(Tønsbergs Blad)

– Vi får ikke engang lov til å tenke på muligheten for regn. Men uansett vær, vi kommer til å vise film, lover John Toresen.

Han er leder for Interesseforeningen for Torås fort, det fordums kystbatteriet helt sør på Tjøme.

LES OGSÅ: Bomben på Vallø: – En av ti bomber gikk ikke av

– Den som kommer, får se

Datoen for visningen av storfilmen og krigsdramaet «Kongens nei» er ikke tilfeldig valgt.

– Kan du tenke deg en mer historisk relevant dato og sted, spesielt med tanke på akkurat det som skjedde her nede nettopp i de dagene, fortsetter Toresen, og avslører at det her selvfølgelig dreier seg om 9. april, dagen tyske tropper besatte Norge i 1940.

Og den som måtte tro at dette dreier seg om en helt ordinær filmfremvisning, har noe helt annet i vente.

– Publikum parkerer i nedre leir. Deretter spaserer de opp til øvre leir, langs veien opp vil det stå statister i stil med tid og sted. Underveis i filmen vil det skje ting. Vi vil blande filmfremvisningen med fysiske innslag for å få den helt rette rammen rundt det hele, sier han, uten å avsløre nærmere akkurat hva det er snakk om her.

– Den som kommer får se, smiler han lurt.

– Men vi kommer til å slå på stortromma.

LES OGSÅ: – For en gjeng med skuespillere vi har

– Viktig med ungdommen

Toresen opplyser at Torås fort, med den urolige utviklingen i Europa som bakteppe, ble påbegynt i 1939. Den tyske okkupasjonsmakten bygget ut og videreutviklet anlegget i løpet av krigsårene. Etter krigen fikk stedet en sentral rolle under den kalde krigen, blant annet som hemmelig «utdanningssted» for agenter. Etter 1973 ble aktiviteten ved stedet trappet gradvis ned, og i 1999 ble fortet stengt for godt.

Torås fort er med andre ord en nokså naturlig lokalitet med tanke på markeringer av så vel 9. april som frigjøringsdagen i 1945, 8. mai.

– Også på formiddagen 9. april vil det bli arrangement her. Da inviteres ungdom fra Tjøme og Nøtterøy på besøk. her vil det bli guidet omvisning. Det er viktig å ta vare på historien, og det er minst like viktig å få formidlet denne videre. Det er viktig å få med seg ungdommen om ikke det hele skal gå i glemmeboka.

Når det gjelder selve «filmkvelden», opplyser Toresen at kapasiteten vil ligge på om lag 1000 personer.

– I så fall er det viktig at folk kjører sammen. Det er dessverre litt begrenset med parkeringsmuligheter her.