To streker møtes i Tønsberg

Artikkelen er over 10 år gammel

Det er to svært forskjellige kunstneriske uttrykk som presenteres når Finn Graff og Tor Erik Gorud holder utstilling i Galleri Arneberg. Men minst én ting har de felles: et sikkert tegnehåndverk og en presis strek.

DEL

- Jeg har stor glede av å pirke på autoritetene, sier Finn Graff som deler av året holder til på sitt landsted på Hvasser. Av mange ansees han som Norges fremste avistegner. Hans karikaturer på side 3 i Dagbladet preges av bitende kommentarer og burlesk humor. Uten å bruke et eneste ord får han sagt mer enn de fleste skribenter klarer i lange avhandlinger.

Provoserende

Ofte er han provoserende og skaper samfunnsdebatt – som da han for to år siden fremstilte den israelske statsministeren Ehud Olmert som den nazistiske leirkommandanten Amon Göth med gevær i hendene og en død palestiner på bakken. Israels ambassade klaget Dagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg, men fikk ikke medhold.

Flere priser

Graff har høstet stor anerkjennelse og fått flere priser både i Norge og i utlandet. I 2006 fikk han Human-Etisk Forbunds kulturpris for sin konsekvente humanistiske anti-autoritære linje. I fjor ble han utnevnt til St. Olavs Orden for sin innsats som tegnekunstner.

- Jeg syns det er veldig hyggelig at Finn Graff ville stille ut i vårt lille, nye galleri, sier Marianne Arneberg. Hun begynte på Kunst- og håndverkskolen samme år som Graff ble uteksaminert. Og Graff syns det var hyggelig å bli spurt. Med landsted i distriktet er han nærmest for halv tønsbergenser å regne. 14 trykk av hans avistegninger blir nå å finne på veggen i Gråbrødregaten.

Vår tids grafikk

- Jeg er blitt veldig moderne og tegner nå direkte på datamaskin. Derfor finnes det ikke lenger en tegnet original, men trykk fra datafilen. Det er vår tids grafikk, kan man vel si, legger han til.

Morsom kontrast

- Det er kjempspennende å stille ut i Tønsberg sammen med en så stor kunstner som Finn Graff, sier Tor Erik Gorud.

– Det blir en morsom kontrast både fordi tegneutrykket er så forskjellig, men også fordi han jo er en eldre, etablert kunstner mens jeg er ganske ung og ganske uetablert.

Gorud, som bor på Føynland på Nøtterøy, er en allsidig ung herre som har forsøkt seg på mange forskjellige teknikker, materialer og former. Fra gamle bilvrakdeler og lydkunstprosjekter til finurlige tegninger, stillfotografier og frodige malerier.

Surrealisme og naivisme

De 12-14 originaltegningene han stiller ut i Galleri Arneberg er tegnet med sikker hånd og bærer preg av ekstrem nøyaktighet og enestående detaljrikdom.

- Bildene mine kan vel karakteriseres som en blanding av ornamentikk, Østens tresnitt og tekniske tegninger, sier han og legger til at skal man sette bildene hans i en bås, må det bli en dæsj surrealisme og en dæsj naivisme.

- Flott, bryter Marianne Arneberg inn. - Det er akkurat som jeg maler det!

Salgsutstillingen med Graff og Gorud i Tønsberg åpner torsdag 5. og varer til og med søndag 15. juni.


Finn Graff

(født 25. desember 1938 i Wangerooge i Tyskland) er en norsk avistegner og illustratør. Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Finn Graff har vært fast tegner for Morgenposten (1960-1963), Arbeiderbladet (1963-1988) og Dagbladet (fra 1988). Han har illustrert en stor mengde bøker, både for voksne og barn. Tegningene hans kjennetegnes av sikkert tegnerhåndverk, presis strek, glimrende karikaturer, bitende kommentarer og burlesk humor. Tegneteknikken er hovedsakelig penn eller blyant. Han har høstet flere priser og stor anerkjennelse både i Norge og utlandet. Finn Graff anses av mange som Norges fremste avistegner.

(Wikipedia)


Tor Erik Gorud

(født 17. april 1973 i Tønsberg)

er utøvende billedkunstner, illustratør og grafisk formgiver/designer.

Han har hatt flere separatutstillinger, blant andre månedens utstiller, Kafé Havnøy, Teie, Nøtterøy og har også deltatt på en rekke kollektivutstillinger.

Han har kunstfaglig, fotografisk og teknisk tegning-utdannelse og er styremedlem i Nøtterøy Kunstforum og i Tønsberg Kunstforening

Artikkeltags