Teater på pengejakt

Papirhuset feiret sin 20-årsdag i fjor, og thesbiene satte opp Agatha Christies «Musefella» som en burdagspresang. Overskuddet fra forestillingen skulle gå til vedlikehold og drift av huset.

Papirhuset feiret sin 20-årsdag i fjor, og thesbiene satte opp Agatha Christies «Musefella» som en burdagspresang. Overskuddet fra forestillingen skulle gå til vedlikehold og drift av huset. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Tenk om Thesbiteateret kunne blitt en del av statsbudsjettet. Da hadde man kunnet konsentrere seg om det kunstneriske og ikke bare det økonomiske.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det sier produsent Steinar Thorsen i Thesbiteateret. For tida er han aktuell som produsent i Thesbiteaterets Shakespeare-forestilling «De lystige koner i Windsor», som skal vises i Thaulowhullet fra 28. juni til 15. juli.

– Jeg skulle ønske teaterformidling bare var gøy, sier Thorsen. – Men dagene går til utforming av endeløse søknader om pengestøtte og å jakte på sponsorer. Vi er i den fasen nå skjønner du, pengefasen. Men det blir gøy når midlene, forhåpentligvis, har kommet på plass.

Fjorårets Shakespeare-forestilling kostet 2,7 millioner kroner å produsere. Mye penger synes kanskje mange.

– Men det koster. Selv om vi får til avtaler med leverandører, koster det fremdeles å leie amfi, Norsk Folkehjelp betales for vakthold om natten, markedsføring er ikke gratis og heller ikke leie av lyd og lysutstyr, og ikke minst lønn til skuespillerne, forklarer produsenten.

For skuespillerne er ikke bare thesbiskuespillere, også profesjonelle hentes inn. Men selv om disse lever av yrket, mottar de ikke de store summene.

Nøtterøygutten drømmer altså nå om en plass på statsbudsjettet. For da ville usikkerheten blitt betraktelig mindre og man kunne startet planleggingen av neste års forestillinger på en god og trygg måte.

– Slik det er nå, vet vi aldri et år i forveien hvordan teateråret vil bli. Thesbiteateret er nemlig ikke bare Shakespeare om sommeren. I sitt 40 år lange liv har de produsert 120 produksjoner, noe som tilsvarer tre individuelle oppsetninger i året. Men det er selvfølgelig Shakespeare som koster mest, utdyper Thorsen.

Thesbiteateret har spilt Shakespeare hver sommer siden 1998, unntatt i 2008. – For da hadde vi rett og slett ikke råd. Det har blitt en tradisjon, en tradisjon vi tror publikum setter pris på. Derfor er det så viktig for oss å holde den i hevd, forklarer produsenten.

I år fyller Thesbiteateret 40 år og det skal feires. Jubileumsprogrammet inneholder noe for enhver, og første del er allerede gjennomført.

I januar ble Agatha Christies klassiker «Musefella» satt opp, nesten nøyaktig 20 år siden sist. I 1991 fikk nemlig Thesbiteateret æren av å åpne Tønsbergs nye teaterhus, Papirhuset Teater. På repertoaret stod nettopp Agatha Christies «Musefella».

Shakespeare er det neste på lista, og spilles som alltid i Thaulowhullet. I år vises altså «De lystige koner i Windsor», og det er Karl Sundby som har hovedrollen. Britiske Peter Cripps sitter i registolen. Tredje punkt på jubileumsprogrammet er forestillingen «Gatelangs» som finner sted i september.

Artikkelen er kortet ned. Les hele saken i papirutgaven til Øyene.

Artikkeltags