(Tønsbergs Blad)

– Vi ser belastningen filmsinnspillingen påfører familien, og vi bærer tyngden med dem, forklarer vokalist og gitarist Reidar Vinje Stensvold om bandets utspill på Facebook.

Tønsberg-bandet Herrene i Haven har samtidig med innspillingen av Netflix-filmen om Utøya lagt ut en minnelåt om Maria på Facebook-siden sin.

Maria Maagerø Johannesen (17) fra Nøtterøy ble drept under terrorangrepet 22. juli 2011.

I disse dager spilles Utøya-filmen inn på familiens ferieparadis Håøya med en av verdens fremste filmskapere Paul Greengrass i regissørstolen.

Reaksjonene på valg av innspillingssted har vært sterke og mange, deriblant fra etterlatte.

– Dette er totalt absurd. Man blir nysgjerrig på på hvem som har anbefalt dette innspillingsstedet. Alle burde vel ha fått med seg at Nøtterøy og Tønsberg ble sterkt berørt. Det finnes tusen andre øyer, sa Marias far, musiker Terje Johannesen, til Tønsbergs Blad tirsdag.

LES OGSÅ: Terje mistet datteren Maria på Utøya: Nå spilles Utøya-filmen inn på familiens ferieøy

Hvis bare Gud hadde sett

Stein Erik Lunde er bandets tekstforfatter, Olaf «Knerten» Kamfjord på bass, Rune Jensen på piano/keyboard og Jon Kirkebø Rosslund på trommer.

Den drøye fire minutter lange musikkvideoen til minnelåten «Hvis bare Gud hadde sett» er filmet av Marias søster bare noen bølger unna Håøya.

Låten er hentet fra Herrene i Havens siste album «Bare et pust» og handler om hvordan sorgen treffer en mor eller far, søster, bror, morfar og farmor, en kjæreste eller den beste venn.

Til musikkvideoen som bandet har lagt ut på Facebook, skriver Stensvold at verken regissør Greengrass eller forfatter av Utøya-boken som filmen baseres på, Åsne Seierstad, er terapeuter med hensikt å trøste.

– De er kunstnere på et viktig oppdrag, stadfester Stensvold.

Utøya-filmen spilles også inn på Malmøya i Larvik. Innspillingen på Håøya i Nøtterøy-skjærgården skal forestille kaia og hovedhuset på Utøya, mens scenene som filmes på Malmøya er knyttet til teltleiren på Utøya. 

LES OGSÅ: Her harselerer Tore Sagen med Jakob og Kjetil Rolness' pornodebatt

Sorgen blir ikke borte

Tønsbergs Blad viser musikkvideoen og gjengir med tillatelse fra Terje Johannesen og Reidar Vinje Stensvold innlegget bandet har lagt ut på Facebook i tilknytning til minnelåten om Maria:

«Paul Greengrass, en britisk filmregissør, har fått sitt ønske oppfylt om å lage en spillefilm om hendelsene 22/7/11. Manuset bygger på Åsne Seierstad sin bok «En av oss», som har vært en viktig litterær inngang til mer kunnskap om det som skjedde.

Ingen av dem er terapeuter eller har til hensikt å trøste hver enkelt mor eller far, søster eller bror. De er kunstnere på et viktig oppdrag.

Like fullt vil enhver som bestemmer seg for å gi en mening i dette, eller tolke alle perspektivene som står i kø, også måtte ha mot nok til ta de reaksjonene som kommer.

Reaksjonen kom allerede første innspillingsdag, da produksjonsteamet klarte å velge Håøya utenfor Nøtterøy, hvor Maria hadde sine beste sommerminner. Det kunne de jo ikke vite.

Nøtterøy og Tønsberg mistet tre jenter den dagen på Utøya, og en fjerde ble hardt skadet. Det burde de ha visst.

Og så begynner rekken av forklaringer og beklagelser. Alle påkaller en eller annen forståelse eller tilgivelse, men påkjenningen er allerede påført de aller nærmeste.

Vi ser den belastningen dette er for Terje og hans familie. Da bør vi sørge for å bære tyngden med dem.

Den blir ikke borte. Den er der, den tunge rå sorgen.

Terje er også en kunstner på et viktig oppdrag, og han har sammen med datteren Kristin, forsøkt å formidle den sorgen. Det er modig gjort. Og når kunsten møter sin overmakt, så viser det seg at Kristin har filmet sin video bare noen bølger fra Håøya, hvor hun og Maria hadde sine fineste somre sammen».

LES OGSÅ: Se når dette flyselskapet ber deg møte på flyplassen (eller gjør de det?)