(Jarlsberg Avis)

HOLMESTRAND: – Jeg finner det ganske påfallende at man føler eierrettigheter til et kunstverk, bare fordi man fjerner noe maling. Det mener jeg er som å stjele godteri fra barn. Jeg er ganske forbanna, rett og slett, sier Petter Nord, kunstnerisk leder i Kube Bergen, til VG.

Lot det gjenoppstå

Kunstverket som kom opp natt til 2. påskedag vakte straks kraftige reaksjoner. Debatten om ytringsfrihet raste i to dager før maleriet ble malt over med svart maling. Men da snek Emma Grace Knox og Fredrik Heitman fra Holmestrand og to andre studenter seg ut for å hente det svartmalte kunstverket fra hushjørnet i Hans Holmboes gate for å redde det og la det gjenoppstå i kollektivet. De tok neglelakkfjerner i bruk for å møysommelig fjerne tilgrisingen.

– Vi har egentlig ikke noen planer med det annet enn å ramme det inn, uttalte studentene samme døgn.

Uenig om pris

VG får opplyst at maleriet «Making a martyr» nylig ble solgt for 260.000 kroner til en privat oppkjøper, men det er fremdeles uklart hvem kjøperen er. Det er heller ikke kjent hva studentene skal gjøre med kjøpesummen.

– Jeg er overrasket over at noen vil gi så mye for det, sier gallerist ved Galleri S.E i Bergen, Sjur Nedreås når han får høre pengesummen studentene er tilbudt. Han mener bildet er verdiløst.

Christer Holm som driver Gategalleriet har en helt annen mening og er henrykt over at interessen for gatekunst har eksplodert.

– Dette må være det viktigste gatekunstverket i Norge på flere år. Kanskje noensinne, presiserer han.

Opprørt

Neglelakkfjerner-kjendisene som restaurerte maleriet har ikke vært tilgjengelige for kommentarer. Til TV2 har studentene sagt at mediepresset har vært for stort, og at de vil gå tilbake til hverdagen. Også Jarlsberg har forsøkt å nå studentene, uten å lykkes.

Tausheten opprører Nord kraftig.

– Maleriet er delt og skal være for alle. Det har beveget en hel nasjon, og hvorfor skal man da gjøre seg utilgjengelig? Det er i kontrast til bildets budskap. Det betaler ikke samfunnet, det betaler studielån, sier Nord provosert.

Rent tyveri

Advokat Anders Skage Thinn i HLT Advokatfirma mener at redningen av Listhaug-maleriet er tyveri. Plassen hvor kunstneren etterlot bilde gjør at eiendomsretten til maleriet faller på huseier. Da er det, ifølge Thinn, ikke fritt fram for hvem som helt til å ta verket.

– I utgangspunktet er det her snakk om tyveri, fordi man uberettiget tar en annen manns eiendom, hvis det bli solgt kan det være heleri, har Thinn tidligere sagt til BA.

Kunstneren tar avstand

Kunstneren bak bilde, som går under aliaset AFK, setter pris på anstrengelsene og arbeidet studentene har lagt ned i å berge verket hans.

– Jeg synes det er veldig kult hva dere har gjort, men det hadde gjort meg veldig glad hvis dere donerte pengene til et veldedig formål, har han tidligere uttalt.

Men skriver nå i en melding til VG at han har tatt avstand fra saken.

– Jeg krysser fingrene for at studentene gjør det rette, skriver han.

LES OGSÅ: Komiteen vil slippe å se heliumballonger på 17. mai (+)