Gå til sidens hovedinnhold

Vil stå på de store scener

Artikkelen er over 3 år gammel

Denne helgen har Andreas Molvig fra Vestskogen reist jorda rundt flere ganger.

Han har nemlig hatt rollen som den eksentriske og distré vitenskapsmannen Phileas Fogg i Nøtterøy Amatørteaters versjon av stykket. Det er blitt satt opp i Oseberg kulturhus.

18-åringen Molvig er sisteårselev ved Greveskogen videregående skole og dessuten bosatt i Vestskogen.

Dette har vært hans største og mest krevende rolle som amatørskuespiller.

Ut av komfortsonen

– Det er forviklinger fra start til mål i dette stykket, sier Andreas lattermild mellom colaslurkene.

– Hovedpersonen er forresten en godhjerta fyr som jeg har stor sans for, legger han raskt til. – Han feiler riktignok gang på gang, men samtidig er han uredd når han forsøker å overbevise den britiske sosieteten om at han duger både som vitenskapsmann og menneske.

Jeg får forresten stadig spørsmålet om hva som er den morsomste opplevelsen underveis, og jeg må nok innrømme at Foggs møte med India er et høydepunkt.

 Her må vi som spiller hovedrollene virkelig by på oss selv. Jeg tror nok flere av oss føler at vi beveger oss farlig langt utenfor den mye omtalte komfortsonen, for å si det sånn.

Drømmer om nasjonale scener

Nøttlending Andreas Molvig har, sin unge alder til tross, lang erfaring som amatørskuespiller.

Han har deltatt i oppsetninger både på kulturskolen, for Nøtterøy amatørteater og likeledes Tønsberg amatørteater. I perioden 2015 til 2017 var han med i tre ulike forestillinger på samme tid.

– Det ble veldig mye teater en periode, med seks forestillinger på under to år, sier han, – men det var selvfølgelig veldig moro.

Det skjønner vi når han understreker at livsmålet er å bli skuespiller på heltid og vi snakker ikke her om film eller tv, men derimot teater og da aller helst Nationaltheatret, som er den store drømmen.

– Det er en lang og kronglete vei dit, innrømmer han, – men jeg er i startgropa og til høsten fortsetter jeg utdannelsen på den anerkjente teaterlinja ved Romerike Folkehøgskole.

Trives med oppmerksomhet

– Men hvorfor denne fasinasjonen for teater, spør vi?

– Jeg liker å stå på scenen og underholde mennesker. Dessuten er det morsomt å leve seg inn i en rolle med målsetting å gi publikum både gode og sterke opplevelser. Det å skape følelser fra scenen, er ganske enkelt berikende, understreker han.

Den unge nøttlendingen innrømmer gjerne at han også liker å være midtpunktet, som egentlig er et minstekrav dersom man skal leve av skuespilleryrket.

– Du må tåle at folk ser på deg, hele tida, for å si det sånn. Og sett blir Andreas til gagns i stykket «Jorden rundt på 80 dager». Han er nemlig på scenen hele tiden og dermed er det mye som hviler på Andreas sine unge skuldre.

–Jeg opplever det krevende, og kanskje også litt skremmende, sier han. – I dette stykket er alle 60 på scenen avhengig av at jeg leverer, hele tida!

Kreative regissører

– Hender det at du er redd for å glemme replikker?

– Nei, de klarer jeg etter hvert. Øvingen i forkant er grundig. Jeg lærer meg ikke bare egne replikker, men også etter hvert replikkene til alle andre på scenen. Jeg tror jeg har 150 replikker i alt. For meg handler det ikke bare om å kunne replikkene, men om å fremføre dem på en måte som skaper flyt i stykket og som dermed bidrar til å gjøre de andre på scenen gode. Men jeg har også lyst å si at for meg er regien det aller viktigste. Har du en god regissør, er mye vunnet, og i dette stykket har vi flinke regissører, nemlig Kenneth Eriksen og Anita Skoglund Eriksen. De er veldig kreative, energiske og strukturerte. Det siste betyr enormt mye når du skal fylle scenen med 60 amatører, meg inkludert.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.