Gå til sidens hovedinnhold

Tønsberg-mann bestilte sprettert til moro på hytta og ble dømt

Artikkelen er over 5 år gammel

Mannens sosiale bidrag til hyttekosen tok en lite hyggelig vending da pakken fra Ebay ble åpnet av Tollvesenet.

(Tønsbergs Blad)

Denne måneden gikk rettssaken der en 47 år gammel mann fra Tønsberg sto tiltalt etter våpenloven. Våpenet han ulovlig forsøkte å innføre fra Storbritannia etter en bestilling på Ebay, besto av en Barnett Cobra slingshot sprettert, en strikk til denne og 83 stålkuler for sprettert.

– Skulle bruke det til lek på hytta

I retten erkjente 47-åringen seg ikke skyldig etter tiltalen. Han forklarte at han hadde sett spretterter til salgs i butikker som «Jula», og reflekterte derfor ikke over at spretterter kunne være ulovlig å ha. Hans forsvarer Jon Anders Hasle ba derfor om at mannen skulle frifinnes på grunnlag av rettsvillfarelse.

47-åringen fortalte retten at familien hans er en sammensveiset gjeng. De har en fjellhytte hvor de er aktive med kortspill, dart, skyting med pil og bue, luftpistol og gevær. Selv skal han ha lekt med spretterter som barn.

Sprettertene han hadde sett i butikker var imidlertid uegnet til å skyte erter og rognebær. Da han kom over spretterten på Ebay, bestilte han dette pakketilbudet og oppga egen adresse for forsendelsen.

Åpnet pakken i tollen

Varene ble bestilt på internett i fjor sommer. Da pakken skulle krysse grensen, ble den beslaglagt av tollvesenet i Oslo etter en stikkprøvekontroll. Tolleren har forklart at han syntes «særlig stålkulene så alvorlige ut» og mente spretterten var i strid med våpenforskriften, står det i dommen fra Tønsberg tingrett. Dermed anmeldte han funnet, noe han gjorde for første gang etter ni år med gjennomgang av post.

Politimesteren i Sør-Øst politidistrikt  ga i februar en bot til 47-åringen etter sprettertkjøpet. Fordi han ikke vedtok boten, ble saken sendt til tingretten. Etter at det ble satt dato for rettssaken, trakk politiet forelegget og rettssaken ble avlyst. Kort tid etter ga politiet en ny bot, denne gangen for innførsel av spretterten.

Retten forsto det som at forsvarer mente tilbaketrekkingen av det første forelegget i praksis betydde at saken var henlagt, og at de da ikke hadde anledning til å gi et nytt. Dette var retten uenig i.

LES OGSÅ: Tollvesenet plantet amfetamin i bilen for trening – glemte å informere bileier

Sprettertkjøper ble trodd i retten

Retten festet litt til Tønsberg-mannens forklaring. I retten hadde han også tatt med en sprettert kjøpt på Jula for å bekrefte at spretterter selges i alminnelige forretninger i Norge. Retten har derfor en «viss forståelse» for at han ikke tenkte over at dette kunne være ulovlig å ha, men påpekte at det har vært rettet mye søkelys i media de senere år på at bæring av kniv og våpenlignende gjenstander er ulovlig. Mens spretterten fra Jula framsto mer som et leketøy, mener retten at Barnett Cobra-spretterten mannen bestilte er «klart mer robust» i tillegg til at stålkulene gir økt skadepotensial.

Politiadvokaten ba om at 47-åringen skulle straffes med en bot på 7.200 kroner pluss 2.000 i saksomkostninger, og at spretterten og tilbehøret ble inndratt.

Retten kom fram til at en bot på 6.000 kroner, alternativt tolv dager i fengsel, samt inndragning av utstyret var mer passende straff.

LES OGSÅ: Tatt med pistol, kniver og øks på campingplass (+)

Kommentarer til denne saken