Den mest hårete måneden er tilbake

MOVEMBER: Er en årlig månedlig begivenhet der menn lar barten vokse fritt i løpet av måneden november for å skape oppmerksomhet og samle inn penger til veldedige formål. Meningen med dette er å sette fokus på prostatakreft og testikkelkreft hos menn.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

MOVEMBER: Er en årlig månedlig begivenhet der menn lar barten vokse fritt i løpet av måneden november for å skape oppmerksomhet og samle inn penger til veldedige formål. Meningen med dette er å sette fokus på prostatakreft og testikkelkreft hos menn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Tiden på året der alle menn kan gro bart med god samvittighet, er her igjen. Movember-bartene samler hvert år inn millioner av kroner til kreftforskningen.

DEL

(Østlands-Posten) November, de siste årene også kjent som Movember , er her igjen. De neste 30 dagene gror det sakte, men sikkert fram tusenvis av barter i alle fasonger i Norge. Og hvert eneste bartehår vokser for kampen mot kreft.

Sammen med 1 million menn verden over skal norske menn bruke kraften i barten til å fokusere på prostatakreft og samtidig samle inn flere hundre millioner kroner til kreftforskning. I fjor samlet de norske bartene inn 6,5 millioner kroner, og siden Movembers oppstart i Norge i 2011, har norske barter samlet inn nesten 30 millioner.

Australia

Prostatakreft rammer 5.000 nordmenn hvert år, og er en av de kreftsykdommene som tar flest liv.

– Hver dag dør tre menn av prostatakreft i Norge. Det er dette og andre mannlige helseproblemer vi vil til livs, sier Kaia Tetlie, kampanjekoordinator for Movember i Norge.

Den første Movember-barten vokste fram i Australia i 2003. Siden har bevegelsen og budskapet spredd seg verden rundt, og millioner av mennesker har engasjert seg i saken. 4,2 milliarder kroner er totalt samlet inn, og pengene har finansiert over 1.200 prosjekter med fokus på prostatakreft, testikkelkreft og forebygging av selvmord.

Symbol

Barten er Movembers symbol på menns helse, og de globale helseproblemene som Movember ønsker å gjøre noe med, angår i aller høyeste grad også nordmenn.

Ifølge Kreftregisteret får 36 prosent av norske menn kreft før de har fylt 75 år, og én av sju nordmenn får prostatakreft før de fyller 75 år.

Forskning viser også at jo mer fysisk aktive vi er, desto lavere er risikoen for å få kreft. Derfor oppfordrer Movember også til økt fysisk aktivitet i årets kampanje.

Glattbarbert

For å delta registrerer man seg som en pengeinnsamlende bartemann på nettsiden til Movember. Så stiller man glattbarbert 1. november og lar barten gro i 30 dager. Venner, kolleger og familien kan donere penger til barten gjennom brukerprofilen på Movembers nettsider.

Om bartene er fyldige Poirot-barter eller ser pistrete og fjortisaktige ut, betyr ingenting. 

Artikkeltags