- Jeg frykter at mange sliter psykisk. Du må være datakyndig og kunne sjonglere med apper av både det ene og andre slaget hvis du skal henge med. Det er ikke bra. Mange eldre blir stengt ute fra vanlig deltakelse i samfunnet, mener Unni Hanson.

89-åringen står på torvet på Teie. Foran Sparebank1, som noen dager før jul ble stengt for drop-in.

- Det er banken «min». Jeg syns den skal være åpen og tilgjengelig for kundene. Ja, det er mye koronasmitte nå, men de bankansatte sitter godt beskyttet bak skjermer. Matbutikker og andre klarer å holde åpent, det burde bankene også klare, mener Frp-politikeren,

Hun legger til:

- For noen minutter siden traff jeg en dame her som var veldig sint. Banken var stengt, og ikke fikk hun ut penger i minibanken heller (minibanken viste seg å være tom, journ. anm.). Jeg har selv venninner som ikke har bank-id og som nå ikke skjønner hvordan de skal få betalt regningene sine. Jeg skal forsøke å hjelpe en av dem med å installere bank-id senere i dag.

Stengt over hele landet

Etter den siste nedstengningen knyttet til økt smittespredning har ikke bare Nøtterøy-banken, men bankfilialer over hele Norge stengt dørene, slik at kunder ikke lenger kan komme uanmeldt. Avtale gjort på telefon eller nettet på forhånd må til om du skal komme inn fysisk. Det gjelder store banker som Sparebank1 og Dnb.

- Det er helt forferdelig, og det er ikke bare bankene som er problemet. I flere runder har for eksempel bussene stengt muligheten for å kjøpe billett ombord. Jeg vet om eldre som har sluttet å ta bussen fordi det er blitt vanskelig å få kjøpt billett. Ikke alle fikser det digitale, og det må vi ta på alvor, folk blir isolerte og satt på sidelinjen, sier Hanson.

Hun har utvilsomt et poeng. En undersøkelse gjort av Kompetanse Norge høsten 2020 viste at 14 prosent, det vil si så mange som 600.000 personer, av dem over 15 år i Norge er ikke-digitale. Tre prosent oppgir at de ikke bruker datamaskin, nettbrett, smarttelefon eller internett i det hele tatt.

- Samfunnet tar for lett på det. Overalt blir man møtt med at det er jo så enkelt, det er bare å laste ned den og den appen. Nei, for veldig mange mennesker er det ikke enkelt. Jeg etterlyser mer oppmerksomhet rundt dette, mer hjelp til dem som trenger det.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Kommer i drosje

Lokalbanksjef Martin Mello i Sparebank1 Sørøst-Norge på Nøtterøy har forståelse for Unni Hansons frustrasjon.

- Banken er åpen, man må bare gjøre avtale på forhånd. Det er et valg vi har tatt sentralt for å få kontroll på smittesituasjonen og unngå at mange kommer inn på én gang. Samtidig har jeg sympati med dem som syns dette er vanskelig. Det kommer folk hit i drosje og møter stengt dør. Da prøver vi så langt det er mulig å komme dem i møte og hjelpe dem som best vi kan. Vi har informasjon på dørene med telefonnummer til to ansatte som er på jobb, sier Mello.

Han bekrefter at det en periode tirsdagen før julaften heller ikke var mulig å få ut penger i minibanken.

- Det stemmer. Den var tom i en periode. Da har vi vanligvis backup ved at folk kan benytte automaten inne, men det er jo dessverre ikke tilfelle nå.

- Får dere reaksjoner fra kundene på at banken ikke holder åpent på vanlig måte?

- Ja, det gjør vi. Enkelte ringer oss og er fortvila. Selv om de fleste klarer å ordne banktjenester hjemmefra, er det fortsatt noen som bruker oss fysisk, og folk har jo også ærender som for eksempel å hente ting i bankboksen.

- Hvor lenge kommer dere til å holde banken stengt for drop-in?

- Det er vel lagt opp til at det skal vare i fire uker, parallelt med regjeringens nedstengning.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Engasjere ungdom

Unni Hanson mener det er på tide å ta et krafttak for dem som faller utenfor digitalt.

- Det er en veldig dårlig følelse å ikke få til ting som er nødvendig å få til i hverdagen. Jeg er heldig og greier meg, jeg har lært meg ting blant annet gjennom deltakelse i politikken, men det er på tide med økt fokus på dem som ikke er så heldige. Vi kan starte med å engasjere datakyndige ungdommer til å hjelpe eldre på helsehuset og andre steder, mener den spreke 89-åringen.