Gå til sidens hovedinnhold

Mitsubishi innrømmer juks med tester av drivstoff-forbruk

Artikkelen er over 5 år gammel

Den japanske bilprodusenten Mitsubishi innrømmer å ha jukset med tester av drivstofforbruk.

(Tønsbergs Blad)

Mitsubishi har ifølge kringkasteren NHK jukset med utslippstester for rundt 600.000 biler. Den japanske bilprodusenten har kalt inn til en pressekonferanse om saken.

I tillegg til egne biler er biler produsert for Nissan omfattet av saken, ifølge NHK.

– Vi har et samarbeid med Mitsubishi på det japanske markedet om produksjon av såkalte «kei cars». En spesiell biltype med veldig formelle mål som utgjør 30 prosent av det japanske markedet, sier informasjonssjef Marina Bakkum i Nissan i Norge til Nettavisen.

– Så det er kun biler for det japanske markedet som er berørt, fortsetter hun.

Uavklart for norske modeller

Drivstoffjukset ble avdekket av Nissan. Selskapet gikk igjennom data på nåværende modell i forbindelse med utviklingen av en ny modell.

– Så det var Nissan som gjorde Mitsubishi oppmerksom på feilen, sier Bakkum i Nissan Norge.

Nissan har stoppet salget av den berørte modellen.

Det er uklart om norske Mitsubishi-modeller er rammet av jukset. Mitsubishi Norge sier til E24 at de ikke har oversikt.

– Vi har samme informasjon som dere. Vi fikk vite om dette via nyhetene, og vil avvente pressekonferansen. Foreløpig vet vi ingen ting, sier administrerende direktør Rune Gjerstad.

Han presiserer at Mitsubishi Norge per i dag ikke sitter på noen som helst informasjon som viser tukling med utslippstall.

LES OGSÅ: Volkswagen fortsetter å øke etter dieselskandalen

Kraftig aksjefall

Selv skriver Mitsubishi at pressekonferansen vil handle om «mislighold i tester av våre bilers drivstoffeffektivitet», uten å gå i detalj.

Mitsubishi-aksjen falt 15 prosent til 733 yen etter at nyheten ble kjent – det største fallet på en dag siden 2004, ifølge Bloomberg News.

Mange aksjonærer frykter at selskapet kan være innblandet i en lignende skandale som utslippsjukset i Volkswagen.

LES OGSÅ: Er din bil berørt av dieselmotorproblemene?

– Svekker tilliten

Norges Automobil-Forbund (NAF) er bekymret over konsekvensene etter at også bilprodusenten Mitsubishi er tatt i å jukse med utslippstall.

– Det er alvorlig at det for andre gang på under ett år kommer en stor avsløring om juks på hundretusener av biler fra en bilprodusent. Dette svekker forbrukernes tillit, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF, i en pressemelding.

Mitsubishi innrømmer å ha jukset med tester for å presentere et kunstig lavt drivstofforbruk for flere småbiler de har solgt i Japan.

Rundt 625.000 biler er omfattet av jukset. Dette gjelder Mitsubishi-modellene eK Wagon og eK Space, samt bilene Dayz og Dayz Roox som selskapet produserer for Nissan.

Nå har NAF kontaktet Mitsubishi i Norge for å høre om noen av bilene det gjelder er solgt i Norge.

Kommentarer til denne saken