Kjør debatt, Tønsberg

«Skal sjøkanten i byen bare bli for en elite?»

«Skal sjøkanten i byen bare bli for en elite?»

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. (Tønsbergs Blad) «Indrefilet» er en forslitt klisjé når det brukes om noe annet enn kjøttstykker, men mange vil nok like fullt bruke dette uttrykket om Tønsbergs havneområde. Er det ett sted hvor du kan stå og fange inn hele Tønsbergs historie og identitet med blikket, er det på gangbroen mellom Brygga og Kaldnes. Her er sjøbodene som minner om det gamle Tønsberg, med Slottsfjellet ruvende over. I skarp kontrast til dette står det tidligere verftsområdet, nå med moderne boligblokker som vitner om alt som har endret seg de siste tiårene.

Og forandring fryder ikke bestandig. Særlig i løpet av de siste par årene har flere begynt å ta til orde mot det nye Tønsberg som vokser frem. For tett, for høyt, for stygt, for fantasiløst, for lite trofast mot byens historie, mener noen. Skal sjøkanten i byen bare bli for en elite som har råd til å kjøpe de nye, dyre leilighetene, spør andre.

Tiden er overmoden for en bred debatt om hvordan områdene rundt Kanalen og Byfjorden skal utvikle seg i årene fremover. Det burde skjedd lenge før, men uansett er det gledelig at arbeidet med en mulighetsstudie for «Kanalen som byrom» er i gang. Den skal riktignok ikke handle om boliger og arbeidsplasser, men er like fullt viktig for alle oss innbyggere fordi den skal peke på hvordan vi kan få best mulig tilgang til sjøkanten, og hvordan folk flest kan få glede av fellesområdene.

Kritikere av «nye Tønsberg» hevder ofte at politikerne gjennom en årrekke har gitt altfor frie hender til en elite av eiendomsutviklere. Uansett hvor riktig eller galt det måtte være, er det av stor betydning at utviklingen i Tønsbergs havneområde ses i allmennhetens perspektiv, og at et bredt publikum er med i diskusjonen om hvordan det skal bli her i fremtiden.Artikkeltags

Kommentarer til denne saken