Nå planter Bymisjonen grønnsaker på torget – og alle kan bare ta!

GRØNT, GODT OG GRATIS: Gartnerelevene Bernhard Kløw Askedalen og Ida Gulbrandsen har komponert en velsmakende og velduftende meny for dem som tør smake.

GRØNT, GODT OG GRATIS: Gartnerelevene Bernhard Kløw Askedalen og Ida Gulbrandsen har komponert en velsmakende og velduftende meny for dem som tør smake. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er bare å forsyne seg og helt gratis. Alle plantene som Kirkens Bymisjon serverer folket i sommer har spiselige deler.

DEL

(Tønsbergs Blad) – Jeg synes det er skikkelig kult. Vi setter ut spiselige planter som folk bare kan nappe av, sier Bernhard Kløw Askedalen.

Han er en av gartnerelevene fra Gjennestad som har fått i oppdrag fra Kirkens Bymisjon å bestemme hvilke planter de 12 blåmalte kassene på Farmannstorvet i Tønsberg skal bugne over av i sommer.

– Mais, jordbær, agurkurt, jordbær, ringblomst, squash, gresskar, reddik, ringblomst og mangold, ramser gartnerelev Bernhard Løw Askedalen opp og peker på noen av plantene som har inntatt Farmannstorvet.

LES OGSÅ: – Skulpturer av menn får sentral plass, mens kvinner på sokkel ofte gjemmes bort. Hvorfor er det sånn?

Urbant landbruk

– Dette skal være inspirerende for både syn og gane, sier prosjektleder Ida Nove Cannon.

VÆR SÅ GOD!: Dag Øistein Rustad fra Bymisjonen (fra venstre) prosjektleder Ida Nove Cannon, Per Tvetene fra Bymisjonenog Solfrid Henriksen fra Gjennestad gleder seg til å se det gro på Farmandstorvet i sommer.

VÆR SÅ GOD!: Dag Øistein Rustad fra Bymisjonen (fra venstre) prosjektleder Ida Nove Cannon, Per Tvetene fra Bymisjonenog Solfrid Henriksen fra Gjennestad gleder seg til å se det gro på Farmandstorvet i sommer. Foto:

Hun er opphavskvinne til ideen om dyrke grønnsaker i det offentlige rom. I fjor sommer satt de opp noen få kasser med benker på Carl E. Paulsens plass. Det fungerte bra og derfor utvider de i år satsingen på å live opp enda mer av byrommet med grønne møteplasser.

– Vi vil skape nytt liv der det er bare asfalt i dag, sier Cannon.

I dag, fredag, ble årets grønne vekster plantet av Gjennestad Gartneris elevbedrift og Kirkens Bymisjons prosjekt  I-Jobb.

LES OGSÅ: – Vær så god – bare spis. Det er gratis! (+)

Snekrer benker mellom kassene

Neste uke skal  folkene i I-Jobb snekre benker som folk kan sitte på mens de spiser matpakka si, ispedd litt grønne urter. Gjennom sommeren skal Utegruppa til Kirkens Bymisjon stelle plantene.

– Dette har en sjanse til å bli virkelig bra. Farmannstorvet har vært en uforskjønna plass, nå vil nok ikke folk bare gå forbi, sier Dag Øistein Rustad i Kirkens Bymisjon.

Gjengen har tro på at folk vil benytte seg av plantene slik det er tenkt.

– Erfaringer viser at slike prosjekt ikke blir utsatt for hærverk. Jeg tror folk vil bruke det som det er tenkt, sier Solfrid Henriksen, lærer ved Gjennestad.

SPIRER PÅ TORGET: Fra grå asfalt til velduftende oase. Kirkens Bymisjon og Gjennestad skaper en grønn lunge til glede for byens befolkning på Farmandstorvet.

SPIRER PÅ TORGET: Fra grå asfalt til velduftende oase. Kirkens Bymisjon og Gjennestad skaper en grønn lunge til glede for byens befolkning på Farmandstorvet. Foto:

Artikkeltags