Morten Zondag er av Norges fremste Munch-eksperter. I tillegg har han stor sans for kunst fra øyene. Derfor følger han tett med på om bilder fra vårt område kommer ut for salg. Denne gangen er det Ulving-maleriet "Tjømø" som er aktuelt.

Zondag har ikke sett dateringen på bildet, men uansett er han sikker på at det er malt sent i Ulvings liv. Det er som om Ulving er gått litt tørr etter å ha malt et stort antall malerier.

(Saken fortsetter under bildet)

Ulving var fra Vega på Helgeland, men slo seg ned i Åsgårdstrand. Derfra tok han seg rundt i båt og malte hele tiden. Han malte mye fra øyene våre, og det er ikke til å komme fra at det ene bildet kunne ligne mye på det andre.

– Ulvings bilder slo godt an hos folk. Det var slike kystbilder folk ville ha den gangen. Ikke alle ville ha Picasso på veggen. Dessuten var Ulvings bilder relativt rimelige, slik de også er i dag, sier Morten Zondag.

Han legger til at Even Ulving ikke er en dårlig maler, og han synes det er spennende at bildene blir en form for fotodokumentasjon. Kanskje sett med et litt romantisk blikk.

Når det gjelder motivet, er kunsthistorikeren nokså presis. Han tror bildet er malt fra Ørasundet der man kommer igjennom fra Røssesundet. Hvis noen har lyst til å korrigere Zondag, tar han gjerne imot en e-post til mz@merkantilbygg.no.

Bildet selges for øvrig gjennom Blomqvist Nettauksjon, og hammerslaget faller søndag den 3. april.