Familier over hele landet velger å sette en ekstra spiss på juleforberedelsene med å hogge sitt eget juletre.
De nærmeste ukene er bålpannene varme og gapahukene fulle av forventningsfulle barn som flere steder kan risikere både å møte nissen, kjøre hesteslede og forsyne seg grovt med pepperkaker og gløgg.
– Det er veldig interessant for produsentene å tilby selvhogst av juletre. Mange er flinke til å lage opplevelsespakker rundt hogsten. Det gir kundene gode opplevelser og viktige inntekter til gårdene som driver med produksjon, sier styreleder Bjørn Helge Bjørnstad i interesseorganisasjonen Norsk Juletre, til NTB.
– En familietradisjon
Her i fylket er det flere steder som tilbyr selvhogst av juletrær. I Sandefjord har familiebedriften Elisabeths Jul invitert til juletrehogst i en årrekke.
Driver Hans Edvard Moe Østby forteller til Sandefjords Blad at det å hogge sitt eget juletre har blitt en tradisjon for mange familier i byen.
– Vi ser ofte de samme familiene komme tilbake hvert år. Det å gjøre noe sammen før jul, å velge ut et eget tre, og så sitte sammen og grille, har blitt en tradisjon for mange, sier Moe Østby til Sandefjords Blad.
I Tønsberg kan man besøke Nøtterøy Juletregård. Tor Anton Andersen har drevet gården i over 20 år, og forteller at de som kommer innom er ute etter både juletrær og hyggelig samvær med familie og venner.
I tillegg til selvhogst av juletrær, er det gapahuk der man kan grille, og på enkelte dager er det mulig for barn å ri på ponny.
– Det handler om en opplevelse. Det er veldig mange som tar med seg barnebarn hit for eksempel, og spesielt dette med ponnyridning er stort sett veldig populært, sier Andersen til Sandefjords Blad.
Over en million trær
I ukene fram mot jul skal rundt 1,8 millioner husstander skaffe seg eget juletre. Mer enn 1,1 millioner av disse stammer fra den profesjonelle juletreproduksjonen. Ifølge Norsk Juletre er importen av trær fra hovedsakelig Danmark redusert.
– Den har stabilisert seg på rundt 300.000 trær. Nye og sterkere kvalitetskrav som skal tilfredsstille forbrukerens ønsker, er årsaken til at importen har sunket. For 10-15 år siden ble det hentet mye juletrær fra det konvensjonelle skogbruket. Det er lite igjen av det fordi du ikke finner trær som ser ut slik forbrukerne vil ha, sier John-Anders Strande som er daglig leder i produsentorganisasjonen.
Det er også muligheter for å hogge sitt eget juletre på Håkestad gård i Larvik, Juletreskogen på Ådne i Andebu og Juletreskogen på Stenbjørnrød i Skoppum.
Åpningstider på de forskjellige gårdene i Vestfold finner du her.