– Mange vil få seg en ubehagelig overraskelse

Hvis du ikke har besøkt hytta på Skrim i vinter, venter en stor måkejobb. Dette bildet er fra en hytte i Middagslia hvor taket er måkt. Stige var ikke nødvendig for å komme opp på taket verken før eller etter måkingen.

Hvis du ikke har besøkt hytta på Skrim i vinter, venter en stor måkejobb. Dette bildet er fra en hytte i Middagslia hvor taket er måkt. Stige var ikke nødvendig for å komme opp på taket verken før eller etter måkingen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sparebank 1 Forsikring har en klar oppfordring til hytteeiere: Dra på hytta nå!

DEL

– Vinterens kulde og snømengder gjør at mange kan få seg en ubehagelig overraskelse på neste hyttetur. For å begrense skadene, bør du ikke vente til påsken, mener selskapet.

SpareBank 1 Forsikring ser økt skadeomfang grunnet en real vinter, men frykter at de det ikke ser det totale omfanget før nærmere sommeren.

Allerede nå er det registrert nesten tre ganger så mange frostskader i 2018 som i hele 2017 og snøtyngde har forårsaket dobbelt så mange skader som i fjor.

– Etter en vinter som denne er det vanlig at vi får inn skader grunnet frost og store snømengder helt frem til sommeren. Det forteller oss at en del bruker hytta sjelden og kanskje kun i sommerhalvåret, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

Sjekk hytta før ferien

For å begrense skadene anbefaler skadeforebyggeren at folk kommer seg på hytta så for de har mulighet, slik at de kanskje slipper å bruke påsken på skadehåndtering. 

– Mange nordmenn er godt vant med kalde vintre, kanskje spesielt folk Hedmark og i våre nordligste fylke. Men også i disse fylkene ser vi konturene av et stort skadeomfang, sier Nielsen.

Steng vann og tøm rør

Alle hytteeiere bør stenge vanntilførselen hver gang de forlater hytta. Nye byggeforskrifter fra 2011 krever at det monteres automatisk stoppventil på inntaksledningen før stoppekranen, samt vannfølere i alle rom med vanninstallasjon der det ikke er tette golv og sluk.

– Du må stenge utvendig og innvendig stoppekran når du forlater hytta, og om du har mulighet bør du ha varme på i våtrom, sier Nielsen.

Snø på taket er hytteeiers ansvar

– Mange hytter er ikke dimensjonert for å tåle store snømengder. Det gjelder spesielt de eldste hyttene og uthus, sier Nielsen.

Ved endringer av selve hyttebygget, anbefales hytteeierne å bruke muligheten til å øke dimensjoneringen slik at taket tåler økt snømengde. Dette gir samtidig plass til ekstra isolasjon.

– Det er eiers ansvar å følge med på økning i snømengde på hyttetaket og iverksette snørydding før hytta skades av snøtyngde, sier Nielsen.

Syv råd for å unngå unødige skader på hytta:

1. Steng utvendig og innvendig stoppekran når du forlater hytta

2. Tøm rør for vann før du drar

3. Påse at det er varme i våtrom så unngår du frost i sisterne (du kan bruke frostvæske ved lenger fravær i sluk og sisterne)

4. Har hytta strøm finnes det smarte løsninger for fjernstyring av varme

5. Unngå snøskader– måk snø av hyttetaket

6. Husk at røykvarslere og slokkeutstyr er påbudt på hytta

7. Få gjerne hjelp, men ikke overlat ansvaret til andre.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken