Mange hundeeiere er redde for at hunden skal bli bitt av huggorm om sommeren. Dersom hunden din er litt bitt, er det viktig å få behandling så fort som mulig.
– Både hunder og katter kan dø, så det er viktig å få behandling fort. Dyret kan også få senskader på nyrer og hjertemuskulatur. Jo fortere behandlingen skjer, jo større sjanse er det for at det går bra, sier Ingvild Bjønnes Johannessen, veterinær i Tønsberg dyreklinikk.
Få hjelp
– Ta kontakt med dyrlege og kom dit så fort som mulig. Om du har en større hund du ikke kan bære, er det smart å gå sakte. Selv om du skal komme deg fort til dyrlegen er det ikke bra å anstrenge hunden. Mindre hunder bør bæres, spesielt om de er bitt i foten. De blir ofte sykere av å bli bitt i foten enn snuten. Grunnen til dette er at giften spres mer effektivt når de er bitt i foten, sier Johannessen.
Andre ting som kan skade hunden
- Varm bil - Å sitte lenge i en varm bil kan i verste fal være dødelig.
- Varm asfalt - På tur er det fort gjort å glemme at asfalten kan være varm, og skade potene.
- Algeforgifting - Senere på sommeren er det også viktig å passe på å være forsiktig med å la hunden drikke av brakkvann og stille vann. Hunden kan nemlig få algeforgiftning, og i verste fal dø i løpet av et døgn eller to.
Dersom du ikke ser hunden bli bitt, er det mulig å se symptomene.
– Man ser stort sett om dyret er blitt bitt, fordi det ofte kommer en stor og bløt hevelse. Hevelsen kommer etter ti til tretti minutter, og er smertefull. Dyret blir ofte dårlig, slapp og nedstemt om den er blitt bitt, sier Johannessen.
Hos dyrlegen
Den viktigste behandlingen er væskebehandling. Den skal hjelpe nyrene med å håndtere giften. Siden huggormbitt er smertefullt, er det vanlig at hunden får smertelindring. Er hunden veldig syk, får den også motgift. Etter behandlingen er de fleste helt friske.
– Jeg opplever prognosen som bra dersom hunden får behandling. Det anbefales å ta en blodprøve to til tre uker etter de ble bitt for å sjekke hvordan det går. I de fleste tilfeller er de i orden. Likevel kan det skje at en hund for eksempel får nyresvikt, og at det kan ha kommet av et huggormbitt som har skjedd for mange år siden, sier Johannessen.
Det er ikke lett å forebygge mot huggormbitt, siden de ofte skjer tilfeldig. Likevel kan du forebygge litt ved å passe på hvor du går.
– Hoggormen trives i varmen. Ofte i høyt gress og steinurer, men de finnes over alt. Nå er det også båndtvang, som gjør det lettere å passe på hunden. Likevel er det mange hunder som blir bitt i hagen, og der går de som regel løst, sier Johannessen.
Mye annet som er farlig
Det er ikke bare huggormbitt du burde passe på i sommer. Det er også vanlig at hunder får flåttbitt, og for å forebygge mot dette finnes spesielle halsbånd, tabletter eller dråper du kan gi hunden.
– Det er lurt å ta noe som er reseptbelagt så det har en bevist effekt. Vi får mange henvendelser for dette, sier Johannessen.