Gå til sidens hovedinnhold

«Hjemseng Brygge» – en Ap-ordfører som vil styre med støtte fra de blå

Artikkelen er over 1 år gammel

Det var håpet om en ny politikk som førte til at Høyre endelig mistet makten på øyene, og som førte til at Jon Sannes Andersen (Ap) fikk ordførerkjedet.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Tønsbergs Blad)

Det var ønsket om en strandsonepolitikk til fordel for folk flest, om en arealpolitikk som respekterer dyrka mark og naturmangfold, og behovet for en mer allsidig og sosial boligpolitikk som (sammen med spørsmålet om fastlandsforbindelsen) førte til den store valgframgangen for Senterpartiet, Miljøpartiet og Felleslista Rødt/SV.

LES OGSÅ: Brua - Hjemseng: Åpent brev til ordfører Jon Sanness Andersen

Uten denne framgangen hadde vi ikke fått noen ny ordfører. Derfor er det ikke bare skuffende, men nesten ubegripelig, at Sanness Andersen, i saken om «Hjemseng Brygge», velger å trosse ikke bare velgernes vilje og de partiene han skulle være i allianse med, men også det som sannsynligvis er flertallet av Færder Arbeiderpartiets egne medlemmer. Istedet velger Andersen, sammen med ei halv kommunestyregruppe, å støtte seg på Høyre og Frp og fortsette den gamle politikken.

LES OGSÅ:

Lojalitet feil vei

Etter mange tiårs nedbygging av strandsonen skulle det aldri ha blitt lagt planer om blokker i vannkanten. Derfor kan heller ikke lojaliteten i spørsmålet om Brua-utbyggingen ligge hos Format Eiendom. Selskapet har satset mye for å tjene mye, og burde ikke være i tvil om at kommunevalget kunne føre til en skrinlegging av prosjektet.

LES OGSÅ: Våtmarker er truet av utbygging og tørrlegging – si nei til Hjemseng Brygge!

Både ordføreren og Format vet inderlig vel at dette aldri hadde blitt utbyggingsområde i kommuneplanen om ikke det gamle kommunestyreflertallet (inkludert Andersen selv) hadde trosset Fylkesmannens innsigelse, og overlatt avgjørelsen til daværende kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

LES OGSÅ: Rolf sier ja til det omstridte prosjektet: – De fortjener bedre enn å bli kastet på gangen i aller siste sving

Naturvern og det føre-var-prinsippet som tilsier at en i denne saken bør ta hensyn til våtmarkas betydning for fuglelivet, og til Bruabekken som gytebekk for sjøørreten, har nok aldri hatt førsteprioritet for Sanness Andersen. Likevel er det drøyt at ordføreren så langt har avvist å undersøke de konsekvenser en omfattende mudring i dette området vil få.

LES OGSÅ: Ja til Hjemseng Brygge - av flere årsaker

De rikeste belønnes

Jeg trodde jeg visste at ordføreren delte sine kjernevelgeres opptatthet av sosial rettferdighet. Derfor har jeg store problemer med å forstå at han kan akseptere at det enda en gang er de med best økonomi som skal stikke av gårde med «gevinsten».

LES OGSÅ: Advarer mot bygge-nekt og boplikt på Hjemseng: – Det finnes ikke gode argumenter for å si nei til utbygging

Ingen av oss har den hele forklaringen på hvorfor mye nybygging og stor bruk av arealer, ikke gir særlig mange flere innbyggere i kommunen. Derfor har vi enstemmig bestilt en utredning av hvordan boligmassen i Færder faktisk blir brukt, og derunder hvor mange sommerhus det er blitt. Det er skuffende at Jon ukritisk fortsetter forgjenger Jonstangs enkle fortelling om at når eldre kjøper leilighet til 10 millioner(?) i vannkanten ved Ekenessundet, står unge barnefamilier klare og kjøpekraftige til å ta over de villaene som blir til salgs.

LES OGSÅ: Ap-toppene strides om gigantprosjektet: – Vi greier ikke å bli enige

Ordføreren vår skulle gå i spissen for å bygge et lag som kan gjennomføre en mer rettferdig og mer miljøvennlig politikk. Istedeg vender han seg til Høyre og Frp. Jeg sier ikke mer..

Kommentarer til denne saken