Gå til sidens hovedinnhold

Hjemme hos Cathrine er det Nøtterø Bakeri som står for julebaksten: – Jeg har aldri bakt i hele mitt liv

Artikkelen er over 1 år gammel

I tida fram til jul intervjuer Øyene ulike øyfolk om hvordan de feirer høytiden. Her kan du lese om hvordan Arbeiderpartiets Cathrine Palm Spange feirer jul i år.

Hva serverer dere på julaften?

– Jeg har skotsk mamma, så hos oss er julemiddagen kalkun med real skotsk stuffing! Faren min er fra Notodden, men han vet ikke opp-ned på en komfyr så kalkun’a vant.

LES OGSÅ: Hos Linda på Tjøme blir de 15 rundt bordet på julaften. Og dagen starter med et morgenbad

Hvem feirer du jul med i år?

– I år blir det utradisjonell jul for min del, oftest er den med den nærmeste familien, men i år skal jeg feire julaften med et familiemedlem som har blitt alene.

Om du hadde fått 100.000 kroner til å gi til en person eller organisasjon, hvem hadde fått det?

– Oj! 100.000 er mye penger! Jeg deler den sporenstreks i to og gir halvparten til Norsk Ornitologisk Forening fordi jeg er veldig bekymret for utviklingen i fuglebestanden vår. Alt for mange fugler havner på rødlista (utrydningstruede) og vi må virkelig få større søkelys på naturmangfoldet og hvordan vi kan legge bedre til rette for å ta vare på våre flyvende venner. Den andre halvparten ville jeg gitt til SOS Barnebyer. Den jobben de gjør for unger er helt formidabel.

LES OGSÅ: Oppfordrer til å engasjere seg for barn og unge: - Det er det som gir varig resultat

Kan du beskrive hvordan dere feirer julaften i ditt hjem?

– Vi «krangler litt» og later som ikke noe, og så fordeler vi ingrediensene til middagen og tar med, så måltidet blir komplett (i fjor var min oppgave grønnsakene og de klarte jeg å overkoke bittelittegranne, så jeg får nok ikke den oppgaven neste gang, heldigvis). Vi voksne har 10. desember hvert år trukket en lapp med et navn på og den personen vi trekker skal vi gi en morsom gave til. Så hver voksen får én gave. Og det er jo mer enn vi trenger. Vi (mamma) MÅ høre Sølvguttene synge julen inn klokken 17 – og så spiser vi. Da er vi irriterte og sultne.

Hvem står for julebaksten hjemme hos deg?

– Nøtterøy Bakeri! Jeg har aldri bakt en kake i hele mitt liv, og kommer mest sannsynlig heller aldri til å gjøre det siden Nøtterøy Bakeri er så innmari flinke

Hva pynter dere juletreet med?

– Dette er litt flaut altså – og håper folk ikke blir sure på meg i kommentarfeltet…. Har aldri hatt juletre – jeg har en stor plakat av det treet fra Disneys julefilm med Pluto og de to ekornene dere vet, og det klasker jeg opp på veggen lille julaften og tar ned 1.juledag. For meg er trær absolutt finest ute, og å lukte på ei gran som har røttene i jorda lukter bedre enn ei gran som står i sine siste timer i en juletrefot.

Hva ønsker du deg til jul?

– I år gjorde jeg et lite innhogg på sparekontoen og kjøpte en fancy varmekolbe til utedammen for å holde isfritt så fiskene mine også får en trivelig jul – så den var fra «meg til meg» og da fikk jeg alt jeg ønsket meg.

Har du en hilsen til øyboerne før jul?

– Ja! Flytter det inn noen nye i nabolaget ditt? Hell kaffe på en termos, gå bort og skjenk i en kopp og ønsk velkommen til nabolaget. Si flere fine ord til hverandre enn vonde. Smil til en fremmed du møter i forbifarten og hvis du lurer litt på om X kanskje ikke har det så bra, eller om det kanskje er noe som ikke stemmer? Spør! Vis at du bryr deg. Hvis alle gjorde bittelitt mer så ville veldig mange fått det veldig mye bedre. DET er julestemning som vi kan bruke hele året. Og; Riktig god jul til alle sammen.

Kommentarer til denne saken