(Tønsbergs Blad)

De fleste nasjonale smitteverntiltakene ble opphevet 12. februar, men på grunn av høyt smittetrykk i samfunnet og høyt sykefravær opprettholdes de forsterkede smitteverntiltakene ved sykehuset inntil videre.

– Pasienter, ledsagere, besøkende og ansatte skal fortsatt bruke munnbind ved Sykehuset i Vestfold, skriver sykehuset på sine nettsider.

– Vi oppfordrer også fortsatt til å begrense besøk på sykehuset. Vi har stor forståelse for at besøk er viktig for pasienter og pårørende, men på grunn av høyt smittetrykk i samfunnet ønsker vi færrest mulig besøkende for å redusere risikoen for smitte blant pasienter og ansatte.

LES OGSÅ: Omikron-undervariant vekker bekymring i flere land. Dette sier FHI

Lite influensa

Det er mandag formiddag 22 innlagte koronapasienter på sykehuset. tallet har steget jevnlig den siste tiden. Det betyr imidlertid ikke at alle er innlagt på grunn av korona.

For en måned siden var rundt halvparten innlagt på grunn av korona, den andre halvparten på grunn av andre årsaker – men at pasienten også hadde korona.

Samtidig er trenden den siste tiden på landsbasis at stadig færre er alvorlig syke, og trenger intensivbehandling.

Selv om koronasmitten blant befolkningen har eksplodert de siste månedene, har den ventede økningen i influansesmitte latt vente på seg.

– Det er fortsatt lav aktivitet av influensa, bekrefter overlege Dagfinn Skaare ved SiV.

LES OGSÅ: Advarer mot en skjult reisefare: – Det er en skremmende situasjon å være i

– Korona bør ikke være allmennfarlig sykdom

En virusforsker mener studie viser at korona ikke bør være allmennfarlig sykdom. Enten bør korona ikke lenger regnes som en allmennfarlig smittsom sykdom, eller så må influensa og annet også kalles det, mener virusforsker.

En britisk studie der mennesker er blitt smittet med koronaviruset med vilje og så blitt fulgt av forskerne, gjør at virusforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo trekker den slutningen, melder Minerva.

Studien bekrefter ifølge Grødeland at covid-19 er temmelig ufarlig for unge, friske voksne. Sykdommen regnes fortsatt som en allmennfarlig smittsom sykdom.

– Denne typen studier bør bidra til at denne definisjonen forsvinner. Vi får jo stadig mer data på at Cov-2 er på linje med influensa, og influensa er ikke definert som en allmennfarlig sykdom, sier Grødeland.

– Enten må SARS-CoV-2 få endret definisjon, ellers må også andre sykdommer flyttes opp under definisjonen, sier hun.