For meg er barndommens somre synonymt med båtturer i Sandefjord i bestefars båt. Det er gode minner om sekken full av badetøy. Lyden av de små bølgene mot båten, lukten av bestemors nybakte boller og forventningsfulle barnehender på fiskesnøret.

På vei inn i båtsommeren er det nettopp dette vi ønsker for store og små: en trygg båtsommer som gir gode sommerminner.

Det er derfor alle de store aktørene på fritidsbåtfeltet, som politiet, Redningsselskapet, Sjøfartsdirektoratet, hvert år går sammen om oppfordringen «Klar i hodet, klar for sjøen». Målet er å opplyse om risikoen ved å kjøre båt med promille.

For båtturen blir tryggere for deg og dine, og hyggeligere for alle, om du dropper alkoholen som båtfører.

Når du drikker alkohol, svekkes mange av de ferdighetene du behøver for å føre båt. Du får dårligere koordinasjon, balanse og oppmerksomhet – samtidig som du blir mer risiko- og impulsvillig. Dette blir en dårlig kombinasjon, spesielt på sjøen og i fart. Uforutsette ting skjer på sjøen, og med alkohol i blodet håndterer du det dårligere.

Barn legger også fort merke til, og kan bli usikre når voksne drikker fordi de endrer atferd – om enn bare litt. Snakker litt høyere, ler litt høyere, og gir litt hardere klemmer. Lykkepromille ser annerledes ut med barneøyne.

For å gjøre det enklere for deg som skal kjøre båt i sommer å ta ansvar på sjøen, være et godt forbilde og skape gode sommerminner for store og små, vil vi oppfordre deg til å fylle sekken med gode alkoholfrie alternativer før båtturene i sommer, og å følge disse fem rådene:

1. Bruk redningsvest eller flyteplagg, dødmannsknapp, kart og annet sikkerhetsutstyr.

2. Bli enig om hvem som skal føre båten og dermed skal holde seg edru – også til hjemturen.

3. Husk at uforutsette ting skjer på sjøen, også når du ligger til land. Når du er beruset, takler du det dårligere.

4. Meld fra til politiet om uvettig kjøring eller mistanke om promillekjøring. Ring 02800.

5. Lær deg sjøvettreglene.