(Tønsbergs Blad)

Brannvesenet og politiet er på vei til Grågåsveien på Vestskogen i Færder kommune, etter meldinger om garasjebrann med fare for spredning til andre bygninger

– Nødetater på vei til stedet etter melding om brann i en garasje. Pr nå er det uavklart i forhold til spredningsfare, men det skal være tett bebyggelse på stedet, melder Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

Personer i området jobber med å slokke med vann, mens nødetatene er på vei.

Politiet fikk meldinger om brannen klokka 13.49, da var Vestfold Interkommunale Brannvesenet allerede på vei.

Var redd for spredning

– Vi har startet slokking, det er relativt kort avstand til annen bebyggelse, sier brannmester Erik Nygård kort etter ankomst brannstedet.

Ifølge frilansfotograf Peder Gjersøe er det delvis kraftig røykutvikling på stedet, men ikke synlige flammer klokka 14.05.

Brannmannskapene har tatt seg inn i garasjen for å slokke.

Hva som er årsak til brannen er foreløpig ikke kjent. Så langt er det ikke tilkalt ambulanse til stedet.

– Brannvesenet melder at de har kontroll på stedet. Ingen spredningsfare. Etterslokking pågår. Politiet jobber på stedet med å få oversikt over hendelsesforløp, melder operasjonssentralen til Sør-Øst politidistrikt.

Trolig antent utvendig

Etter å ha slukket brannen, har Vestfold Interkommunale Brannvesen følgende oppsummering:

– Det var ikke kjøretøy inne i garasjen som brant. Brannen har etter vår vurdering startet utvendig og da sannsynligvis i avfallsdunkene. Hvorfor det begynte å brenne her vet vi ikke, forklarer Nygård.

Også Sør-Øst politidistrikt melder at mistanken, ut fra vitneopplysninger, går på varm aske fra peis, som har blitt kastet i søppel.

På generelt grunnlag minner VIB om at for mange branner starter i avfallsdunker og sprer seg til bygning. I sommer var det trolig flere branner med samme årsak. En av årsakene som går igjen i slike branntilfeller er at aske fra både ovner og griller antenner annet avfall.

«Asken kan se fullstendig utbrent ut, og framstå kald. Men asken isolerer og kan inneholde små glør. Får glørne luft kan varmen ta seg opp og være nok til å antenne annet», advarer VIB.

«Vi er også klar over at det ikke alltid er så lett å plassere dunkene i god og sikker avstand fra boligen/bygget. For næring og boligsammenslutninger har forsikringsselskapene krav til plasseringen: Avstanden fra brennbar yttervegg skal være minst 5 meter.»

Her er tipsene

• Ha aske i metallbøtte

• Sett bøtta på ubrennbart underlag og langt unna annet brennbart.

• Aldri rett utenfor døra, på tretrapp, treterrasse eller nær husveggen.

• La asken ligge til du er helt sikker på at glørne er slukket – kan ta inntil to døgn

• Når du er sikker på at det ikke er glør, legger du asken i dobbel plastpose

• Kast så asken i restavfallet, ikke med matavfall