(Tønsbergs Blad)

To bølgeformede blå glassvaser står på nederste hylle hos NMS Gjenbruk på Kilen. Du kan ha sett dem før. Vasene var superpopulære for noen år siden. De kom i alle regnbuens farger, og enda noen til.

– De er laget i Polen, og jeg ser nå at spesielt de rosa vasene har steget veldig i verdi, sier Pia Zurbuchen-Svensson (44). Danske Pia har bosatt seg på Skallestad på Nøtterøy med mann og barn. I mange år jobbet hun med verdisetting av gjenstander i et stort dansk auksjonshus, før hun kurset seg som dekoratør og interiørstylist. Den erfaringen får hun bruk for når hun tråler bruktbutikkene i Tønsberg-området.

– Begrepet «vintage Ikea» har blitt et populært søkeord for folk som jakter på moderne design. Vi ser det her i Norge og Skandinavia, men spesielt stort har det blitt i USA, forteller Pia.

LES OGSÅ: Rune er overrasket over givergleden: – Ser veldig bra ut

Super avkastning

Et søk etter de bølgeformede vasene gir flere treff på nett. En selger i USA har lagt ut to rosa og en sort vase. De selges samlet for 690 kroner. Skulle du bli fristet, koster det drøye 1100 kroner å få sendt dem hjem til Norge. Da er nok norske gjenbruksbutikker og loppemarkeder en rimeligere mulighet. Et nytt søk viser at du får vasene til mellom 40 og 100 kroner på salgsplattformen Tise. Fra fem til hundre kroner er uansett en grei prosentvis avkastning på femmeren du må ut med hos NMS.

– Men Pia, hva skal vi se etter når vi kommer inn i en bruktbutikk eller på et loppemarked?

– Først og fremst er det viktig å ikke følge strømmen. Hvis alle andre løper inn i kjøkkentøyavdelingen, er det lett å tenke at det er der de beste tingene er. Ofte er det ikke det. Jeg har lett etter bruktfunn på loppemarkeder i hele Europa, og noen ganger er det mye spisse albuer. Jeg har konkurrert med hundrevis og tusenvis av andre skattejegere. Det kan være en kamp på liv og død der ute, ler hun.

Se etter solide materialer

Mens noen er på jakt etter ting de skal ha med hjem for å pynte opp eller bruke, er det andre som først og fremst vil investere for å tjene penger på bruktfunnene.

– Mine råd vil jo være litt ulike til disse to gruppene. Skal du ha det hjemme, er det fint å tenke på om det passe inn rent fargemessig. Hvis du liker grønt, vil det aldri bli feil å kjøpe noe grønt. Det samme gjelder andre farger. Det kan bli dyrt om du hopper fra stil til stil gjennom året eller årene. Jeg pleier også å si at solide materialer som heltre, glass og metall er varig og vil holde seg i verdi. Selv om det faller i popularitet en stund, er det veldig mye som kommer tilbake i stil. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle like 70-tallsinteriøret, men nå har jeg faktisk noen fine gjenstander hjemme som jeg har blitt veldig glad i.

– Og for dem som vil prøve å finne noe som kan stige i verdi, eller som de vil selge videre med gevinst?

– Se også her etter solide materialer. Møbler av laminat er et dårlig valg. Gå for kjente merker, og finner du noe som ikke lages mer, eller noe det ble solgt ganske få av, er det stor mulighet for at dette kan være et funn. Søk på nettet etter lignende ting for å se hva prisen ligger på. De fleste ønsker å kjøpe ting som er i veldig god stand. Er det en sprekk i glasset, i porselenet eller keramikken ville jeg latt det stå, sier hun.

Hun legger til: – Små bruksmerker er ikke så farlig, spesielt på eldre keramikk er det vanlig. Snu gjenstandene for å se om de har et stempel som forteller hvor og kanskje når det er laget. Snur du ting laget av glass, kan du for eksempel se etter knekkmerket som lages midt under munnblåst glass. Møbler og leker kan også være merket med produsenten. Det er nyttig informasjon når du skal prøve å finne ut om prisen er OK og om det er sånn at verdien egentlig er høyere.

Plukkes ut først

Det er mange brukt- og antikkbutikker i Tønsberg-området. Tar du en runde, vil du se at de har ulike profiler. Du vil også se at de ulike bruktbutikkene har ulike åpningstider og at noen dager er bedre enn andre dager, når du vil sikre deg de beste kjøpene.

– Det er vanlig at bruktbutikkene tilbyr proffe oppkjøpere å se gjennom nye varer før de settes ut i butikken. Når de har gått en runde, er det gjerne første åpningsdag etter at det har vært stengt som er best. Her på NMS er det stengt mandag og tirsdag, så onsdag ser jeg at det ofte er nye og interessante varer i hyllene. Da er også køen utenfor lengst, forklarer Pia.

Pia Zurbuchen-Svensson vil de neste lørdagene skrive om loppefunn og vintageskatter i Tønsbergs Blad. Har du spørsmål om gamle ting – og kanskje bilder, kan du allerede nå sende dem inn til [email protected]. Merk e-posten «Gøy med gjenbruk».