(Tønsbergs Blad)

– Det er hyggelig å se at det blir fint. Jeg er ute hele året, jeg, selv om jeg nå er mest ute inne i traktoren da, sier Hans Erling Rimeslåtten, og ler.

Han er fagarbeider i Færder kommune og er i ferd med å gjøre veiene i Hårkollen klare for våren når vi møter ham onsdag formiddag.

– I år startet vi på Nøtterøy, etter at vi to år på rad har startet på Tjøme, forteller han.

LES OGSÅ: Dette kan bli den nye fylkesrådmannen

Startet denne uka

Det er de kommunale veiene, Hans Erling og kollegaen hans i nabodoningen tar seg av. Det er ikke få kilo grus som samles opp.

– Det var ikke dere som renset Smidsrødveien i natt?

– Nei, det er en fylkesvei – og det er det fylkeskommunen og Mesta som tar seg av, sier Rimeslåtten.

Jobben med feiebilene startet denne uka. Det de suger opp av grus, lempes i samlehauger og kjøres etter hvert til Lofterød. Ettersom det ikke har vært mye snø og is i år, er noe av jobben enklere i år.

– Det er litt mindre grus i år, så det blir ikke like mye tømming som andre år, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Mindre trafikk om natten

I Facebook-gruppen Færdertinget ble det onsdag spurt om det ikke burde varsles på forhånd når feiebiler er ute og kjører om natten.

«Er det sopebiler som durer opp og ned i Smidsrødveien, eller er det krig», spurte et medlem av facebookgruppen.

Leder av utedrift i Færder kommune, Tor Arne Morken, bekrefter det Hans Erling Rimeslåtten sa lenger oppe i saken. På Smidsrødveien er det ikke kommunen som gjør jobben. Morken opplyser om at kommunens feiebiler ikke kjører på veien om natten, men at de noen ganger starter veldig tidlig om morgen.

– Det er av praktiske grunner. Det er snakk om parkeringsplasser og skoleplasser som må være helt tomme for at vi skal få rengjort dem, sier Morken.

Han håper folk har forståelse for at feiebilene, både de kommunale og de fylkeskommunale, noen ganger må gjøre på uvanlige tider fordi det er mindre trafikk da.

– Alternativet er at veistøvet blir liggende lenger enn ønsket, sier han.

LES OGSÅ: Roklubbens byggeplaner fikk et skudd for baugen: – Ikke kjangs at vi kan bygge der

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Ferdig til 9. mai

Teamleder Lasse Haugland i Vestfold og Telemark fylkeskommune sier at det først og fremst er sentrumsnære steder de stort sett har feiebilene ute om natten.

– Det er på grunn av trafikkmengde, myke trafikanter og sikkerheten til våre egne arbeidere, sier Haugland, og anslår at hvis de ikke skulle kjørt om natten ville feiearbeidet tatt tre til fire ganger så lang tid, og det ville vært økt risiko for arbeiderne.

– Vi annonserer ingen steder at vi vil holde på om natten, men entreprenøren vi bruker har tillatelse fra kommunelegene til støy om natten, sier Lasse Haugland.

Etter planen skal alt feiearbeid i vestfoldbyene være ferdig innen 9. mai.