Jenny (10) og Tuva-Liv (10) sendte klagebrev til Brynild – fikk overraskende svar

DU KAN VELGE: – Hvis du kan velge mellom godteri  med og uten palmeolje, kan du velge noe uten, oppfordrer Jenny og Tuva-Liv.

DU KAN VELGE: – Hvis du kan velge mellom godteri med og uten palmeolje, kan du velge noe uten, oppfordrer Jenny og Tuva-Liv. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Jentene ville bidra i miljøkampen. Nå roses de for sitt engasjement av godteriprodusenten.

DEL

(Tønsbergs Blad) Bestevenninnene Jenny Eide Eggen (10) og Tuva-Liv Ignell (10) har startet en ny hverdag som «miljøagenter».

Etter å ha lest om palmeolje i avisen bestemte de seg for å utforske saken nærmere.

Miljøagenter

Forrige uke dro jentene for å undersøke matproduktene i nærbutikken sin.

– Vi fant mange produkter som inneholder palmeolje. Nesten alt godteri og smågodt inneholder palmefett, forteller Tuva-Liv.

– Palmeolje er ikke farlig for kroppen vår, men det påvirker dyrene som bor i regnskogen.  Når noen hogger ned trærne dyrene bor i for å lage god olje, da har ikke dyrene noe sted å bo lenger, forteller Jenny.

Etter å ha diskutert seg imellom, bestemte jentene seg for å skrive et håndskrevet brev til Brynildgruppen - produsenten bak fruktpastillen «Gomp».

FIKK SVAR: Jenny og Tuva-Liv leser brevet de fikk fra Brynild. I pakken lå det også store mengder godteri - selvfølgelig uten palmeolje.

FIKK SVAR: Jenny og Tuva-Liv leser brevet de fikk fra Brynild. I pakken lå det også store mengder godteri - selvfølgelig uten palmeolje. Foto:

GOMP FRUKTPASTILLER

Fruktpastillen Gomp har eksistert siden midten av 1980-tallet. De myke tyggepastillene inneholder:

Sukker, glykosesirup, konsistensmiddel (oksidert potetstivelse, sorbitol, pektin), invertsukker, surhetsregulerende midler (sitronsyre, trinatriumsitrat), naturlig aroma, konsentrater (søtpotet, eple, fargetistel), maltodekstrin, emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer), overflatebehandlingsmidler (kokosfett, bivoks og palmeolje).

Kilde: Brynild.no

SE OGSÅ: Nå planter Bymisjonen grønnsaker på torget – og alle kan bare ta!

Gjør som jentene foreslo

– Vi synes dere lager fantastisk godt godteri, men kan dere være så snille å slutte med palmeolje i Gomp og andre produkter? Dere kan for eksempel bruke rapsolje, kokosfett, eller solsikkeolje. Vi kritiserer ikke godteriet deres, vi tenker bare på miljøet, skrev jentene og la brevet i en postkasse. (Gjengivelsen av brevet er noe forkortet)

Samme dag som produktsjefen i Brynild, Therese Knutzen mottok brevet, sendte hun svar i retur.

STOLTE: To fornøyde miljøforkjempere med svarbrevet fra Brynild i hånden.

STOLTE: To fornøyde miljøforkjempere med svarbrevet fra Brynild i hånden. Foto:

Takk for brevet, vi er veldig glade for at dere engasjerer dere i en så viktig sak. Vi er glade for å kunne fortelle at nå er Gomp helt uten palmeolje! Vi gir oss ikke der, og tar steg for steg mot en palmeolje-fri fabrikk, svarte produktsjefen blant annet.

SE OGSÅ: Espen har jaktet på kongelige, rockestjerner og terrorister i fire år (+)

– Tenker i riktige baner

Vi har en egen avdeling som sitter og tar imot henvendelser fra kunder. De aller fleste lurer på ting i forbindelse med palmeolje, opplyser Knutzen.

Annerledes var det med brevet Jenny og Tuva-Liv. Brevet var så flott laget at produktsjefen valgte å skrive et personlig brev tilbake.

Dette brevet var det jeg som svarte på, men jeg forhørte meg også med andre kollegaer i kvalitet- og produktutviklingsavdelingen. Vi bruker ofte hele organisasjonen når vi får slike brev, for å sikre oss at svaret blir så riktig som mulig, forteller Knutzen.

Hun var rundt på fabrikken for å innhente informasjon om det jentene lurte på.

– Det er veldig hyggelig å motta slike henvendelser fra forbrukerne, og mye av det som sto i brevet kommer rett fra hjertet. Det er kjempebra at jentene er interessert i miljøet, mener Knutzen.

SE OGSÅ: Gabriel (5) plukket blomster i Tromsø. Da han fant disse, ble politiet varslet (+)

Viktig med slike tilbakemeldinger

– Vi prøver å ta vekk palmeolje litt etter litt. «Gomp» er et produkt med naturlige ingredienser, og palmeoljen ble tidligere brukt for at pastillene skulle få en blank overflate. Nå bruker vi andre vegetabilske oljer – akkurat slik jentene foreslo i brevet, forteller produktsjefen.

Selv om produsenten allerede hadde begynt arbeidet med å minimere bruken av palmeolje, får jentene ros for å ha tenkt i riktige baner i forhold til miljøet.

Flemming Formoe, markeds- og utviklingsdirektør i Brynild, mener at jentens brev setter dagsorden.

– Det er viktig for oss å møte forbrukernes krav. Det å få tilbakemelding fra kundene våre er viktig for å kunne gjøre endringer – og det er spesielt hyggelig å se engasjement hos yngre forbrukere, avslutter Formoe.

SE OGSÅ: Anne Louise fikk sjokk da hun så beløpet fra Extrastiftelsen: – Jeg tenkte toget hadde gått (+)

Artikkeltags