(Østlands-Posten)

Båtsesongen nærmer seg. Men nå viser fersk statistikk at langt ifra alle har den kunnskapen som behøves for å kunne ferdes trygt på sjøen.

En undersøkelse fra Norstat viser nemlig at hele 9 av 10 eiere av oppblåsbare redningsvester ikke aner hvordan de skal vedlikeholde dem, skriver Redningsselskapet på sine nettsider.

– Mer som kan gå galt

– Dette er skremmende funn nå ved inngangen til båtsesongen. Denne typen vester er veldig populære, men i en mer avansert vest er det også mer som potensielt kan gå galt. Det legger et større vedlikeholdsansvar på brukeren, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

De fleste oppblåsbare vester fungerer ved at en utløsertablett aktiverer en gasspatron som fyller vesten med luft. Denne prosessen settes i gang umiddelbart når tabletten kommer i kontakt med vann. Problemet er at mange ikke vet at denne typen vester må vedlikeholdes for å fungere slik de skal.

LES OGSÅ: Vestfoldinger er gode på bruk av redningsvest

Ferskvare

Noen av delene må nemlig skiftes, som for eksempel utløsertabletten.

– Utløsertabletten er helt avgjørende for at vesten faktisk redder deg når du trenger det. Tabletten er en ferskvare og har en utløpsdato. Dersom den blir for gammel eller blir utsatt for fukt, vil i verste fall ikke vesten blåses opp når du virkelig trenger det, sier Rygh Pedersen.

LES OGSÅ: Dingse-problem hos båtfolket

24. april inviterer Redningsselskapet alle som vil ha mer info om redningsvesten sin, til å komme innom nærmeste redningsskøyte.

På Redningsselskapets nettsider finner du også en oversikt over hvilke deler av redningsvesten din du må sjekke.