– Hvis vi får en like mild vinter som i fjor, vil vi sannsynligvis få en økt forekomst av skadedyr utover vinteren, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring i en pressmelding fra det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået NTB Info.

For det er ikke bare vi mennesker som trekker inn når det blir kaldere utover høsten. Også smågnagere som rotter og mus søker husly, varme og mat.

– Rekordvarm vinter, gir også rekordmange skadeutbetalinger som følge av skadedyr i boliger, sier Persson.

Kan forårsake store skader

­­­­ For alvorlige angrep, kan skadene fort koste flere hundre tusen kroner.

– Ikke bare er det ubehagelig med vondt lukt, lort og lyder i veggene. Dyrene kan forårsake store materielle ødeleggelser, sier Annika Persson.

Mus og rotter er ivrige gnagere. – Elektriske ledninger og vannledninger er spesielt utsatt. Ved skade på det elektriske kan det i verste fall oppstå brann, advarer Persson i pressemeldingen.

Ødelagte vannledninger til vaske- og oppvaskmaskin fører til lekkasjer og vannskader, som kan blir store og kostbare. Persson forteller at smådyrene også gnager seg gjennom treverk og isolasjon, som kan ødelegge viktige bygningskonstruksjoner og føre til fuktskader.

Mange er ikke forsikret

Bekjempelse av og skader etter skadedyr i boligen inngår ikke alltid i standard hus- og hytteforsikring.

– Mange er ikke klar over at de er underforsikret. Vi oppfordrer alle til å sette seg godt inn i hva bygningsforsikringen dekker, slik at de unngår ubehagelig dyre overraskelser, sier Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring, som har spesialisert seg på forsikring av råteskader og bekjempelse av skadedyr.

Slik begrenser du skaden

– Hvis du opplever tegn som krafselyder, vond lukt, lort, gnagemerker eller reir, bør du snarlig sette ut feller og sjekke etter mulige adkomstmuligheter. Du kan også strø litt mel langs veggen for å se etter spor. Halen vil ofte markeres tydelig, sier Stormoen.

Har du først fått dyrene inn, formerer de seg raskt og antall skadedyr øker. Mus kan få mange kull i året. Å handle fort er viktig for å begrense skaden. Hvis du oppdager rotter eller mus på dagtid, er det et tydelig tegn på at det er mange.

Her er noen gode tips:

  • Tett igjen sprekker i grunnmur og vegger. Mus trenger ikke mer enn 6-7 mm åpning for å ta seg inn
  • Tett lufteluker og ventiler med finmasket metallnetting
  • Unngå klatremuligheter. Rotter og mus er gode klatrere, så unngå stiger og grener fra trær eller busker langs husveggene
  • Ikke oppbevar hundefôr, fuglefrø eller annen mat i garasje/utebod
  • Rengjør regelmessig. Matrester under kjøleskap og komfyr er koldtbord for smådyrene
  • Sørg for at toalettets vannlås er i orden. Rotter kan finne vei inn til boligen via kloakken
  • Kontroller loft og kjeller jevnlig