Slik blir du lurt og svindlet på ferie

LONDON: Storbyferie er populært, men pass på at du ikke får ferien ødelagt av tyveri.

LONDON: Storbyferie er populært, men pass på at du ikke får ferien ødelagt av tyveri. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En av fire vestfoldinger opplever tyveri på ferie i utlandet.

DEL

(Tønsbergs Blad) Hver eneste dag i hele sommer vil over 200 nordmenn få ferien ødelagt av at bagasje eller andre eiendeler blir stjålet eller forsvinner.

En undersøkelse, utført av Ipsos på oppdrag fra Gjensidige forsikring, viser at 24 prosent av innbyggerne i Vestfold har opplevd tyveri på ferie i utlandet.

– Mange land opplever økonomiske nedgangstider og høy arbeidsledighet. Nordmenn har ofte med seg store verdier når de ferierer og kan virke som en magnet på kriminelle, sier Arne Voll som er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Unge er ekstra utsatt

Nærmere 30 prosent av de mellom 18 og 29 år sier at de har opplevd tyveri i utlandet. Unge som reiser på ferie alene, ofte i kombinasjon med alkohol, er ekstra utsatt.

Aller mest vanlig er det å bli frastjålet mobiltelefon, fotoutstyr, kredittkort og kontanter. Også PC og nettbrett meldes hyppig stjålet.

Tyveriutsatte reisemål

·        Barcelona

·        Roma

·        Gøteborg

·        Riga

·        Bangkok

·        London

·        Paris

·        Athen

·        Praha

Her bør du være på vakt

– De fleste tyveriene skjer når man ferdes på offentlig steder hvor det samles mange mennesker og det er mye trengsel. Vær derfor ekstra på vakt på busser, togstasjoner, markeder og under restaurant- og cafebesøk, sier Voll.

TA FORHOLDSREGLER: Arne Voll, kommukasjonssjef i gjensidige, gir tips og råd til hvordan du kan unngå å bli utsatt for tyveri på ferie.

TA FORHOLDSREGLER: Arne Voll, kommukasjonssjef i gjensidige, gir tips og råd til hvordan du kan unngå å bli utsatt for tyveri på ferie. Foto:

Han presiserer at du bør være oppmerksom om du får henvender fra ukjente. Selv om de i utgangspunktet virker hyggelige, kan de ha urent mel i posen.

– Vi kommer fra trygge omgivelser i Norge der de rundt oss stort sett er like godt utstyrt som oss. I utlandet kan situasjonen være en helt annen, sier Voll.

Noen få, enkle grep kan du imidlertid gjøre for å sikre deg mot tyveri:

– Sørg for at du har reiseforsikringen i orden om noe skulle skje, og ikke flagg at du er nordmann. La dyre smykker, klokker, verdigjenstander og ryggsekker med norsk flagg ligge igjen hjemme, råder Voll.

– Forsikringsbransjen i Norge tilbyr kanskje verdens beste reiseforsikring, men det å ta vare på deg selv og verdiene dine, er det bare du som kan gjøre, avslutter han.

Nyttige tips og råd fra forsikringsbransjen

·        La aldri bagasje, sekker eller vesker stå uten tilsyn

·        Lås verdisaker inn i safen på hotellrommet. Ta kun med det nødvendigste ut

·        Vær forsiktig med å vise offentlig at du har med deg mye kostbart utstyr

·        Ta aldri med deg mer enn et kredittkort når du skal ut å spise eller handle

·        Ta kopi av pass og viktige dokumenter

·        Ikke gjør så mye ut av det at du er fra Norge

·        Bruker du medisiner – fordel disse flere steder

·        Pass ekstra godt på tingene når det er store menneskemengder og stor trengsel

·        Husk å ha reiseforsikringen i orden før ferien starter

Artikkeltags