(Tønsbergs Blad)

SISTE: Luftrommet er åpnet igjen. Avinor meldte om gjenåpningen på Twitter klokken 21.40 søndag kveld.

– Jeg kan bekrefte at det er observert en drone. Den ble observert av et fly som tok av. Da stenger vi umiddelbart luftrommet som et sikkerhetstiltak, fram til politiet og flygelederne sammen vurderer at situasjonen er under kontroll, opplyste pressetalsmann i Avinor, Harald Kvam, til VG.

Til Dagbladet opplyste han at Haugesund flyplass også ble stengt som følge av droneobservasjonen.

– Det er fordi den ble observert så høyt opp, så vi vet ikke hvor denne befinner seg, fortalte Kvam.

Alle flyene inn og ut av Sola lufthavn ble enten innstilt eller forsinket, ifølge Avinors oversikt.

Stengingen av luftrommet rammet også trafikken på Torp. Blant annet ble Widerøe-avgangen fra Sola lufthavn klokka 22.15 kansellert som følge av droneobservasjonen, viser Avinors oversikt.

Widerøe-flyet som skulle ha lettet fra Torp i retning Stavanger klokka 21.00 ble også berørt.

Drone-forbud

Det er forbudt å fly drone i Norge nærmere enn 5 kilometer fra flyplasser.

Hendelsen går inn i rekken av mistenkelig droneaktivitet i Norge den siste tiden. Blant annet er det registrert to tilfeller i nærheten av Kårstø-anlegget i Tysvær.

Politiet har bedt nordmenn holde ekstra utkikk etter droner og annen aktivitet som kan virke mistenkelig, sørlig i nærheten av kraftinstallasjoner og forsvarsanlegg.

Den siste uka er to russere pågrepet, siktet for å ha fløyet droner i Norge. En spesiell bestemmelse gjør det ulovlig for russiske borgere med all type flyaktivitet her i landet. Bestemmelsen trådte i kraft etter at Russland hadde invadert Ukraina sist vinter.

Ingen funn

Avinor meldte om gjenåpningen på Twitter klokken 21.40 søndag kveld.

– Stavanger og Haugesund har nå åpnet igjen etter observasjon av det som trolig var en drone tidligere i kveld, skriver de på Twitter.

Politiet bekrefter også dette.

– Klokken 19.42 kommer det melding fra flytårnet Sola om observasjon av drone i luftrommet over Sandnes. Politiet har søkt å gjøre observasjoner, men uten å lykkes. Per nå har vi ikke noe mer konkret å gå etter, skriver politiet.

De legger til at de ikke ønsker å gå i detalj om eventuelle tiltak.